Νέα
  • ΓΔ: 1535.34 -0.27%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ενισχυμένη η εικόνα των ισολογισμών τους - Τι δείχνει «ακτινογραφία» της ΕΚΤ

Την ενισχυμένη θέση των ελληνικών συστημικών τραπεζών αντανακλούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους ισολογισμούς τους στο δ’ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα βασικά ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών (CET1) ανερχόταν στα 21,2 δις. ευρώ και ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων στο 14,78% έναντι 15,27% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPL) μειώθηκε στο 6,02% και έχει πλησιάσει τον μέσο δείκτη στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο 2,28%.

ΕΚΤ, δείκτες κεφαλαίων

Στο 6% τα NPL και στο 11,3% τα δάνεια στο στάδιο 2

Κοντά στον μέσο όρο ήταν και το ποσοστό των δανείων των τραπεζών, τα οποία είναι μεν εξυπηρετούμενα αλλά έχουν περάσει στο στάδιο 2 και για τα οποία οι τράπεζες πρέπει να σχηματίσουν προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, τα δάνεια στο στάδιο 2 ανέρχονταν σε 18,5 δις. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 11,37% των συνολικών δανείων έναντι 9,63% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωζώνη.

ΕΚΤ, κόκκινα δάνεια

Στα 3,75 δισ. τα καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 3,75 δις. ευρώ, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φθάνει το 14,43% που ήταν η τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

Βασική πηγή κερδοφορίας των τραπεζών ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 5,58 δις. ευρώ, σε σχεδόν τριπλάσιο επίπεδο από τις διαγραφές δανείων και προβλέψεις για επισφάλειες (2,2 δις. ευρώ). Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 2,14% και ήταν υψηλότερο από το 1,36% που κινήθηκε κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Πολύ ισχυρή ήταν και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη (Liquidity Coverage Ratio) να διαμορφώνεται στο 201,79% έναντι 161,46% στην Ευρωζώνη.

 

Ισχυρές οι καταθέσεις

Οι καταθέσεις είχαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθώς αντιστοιχούσαν περίπου στο 80% της συνολικής χρηματοδότησής τους. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αντιστοιχούσαν στο 55% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 5% προήλθε από τις καταθέσεις μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκδόσεις ομολόγων 10 δισ. 

Οι εκδόσεις ομολόγων από τα πιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν σε 10 δις. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δις. ευρώ αφορούσαν εκδόσεις χαμηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης (subordinated). 

Από την πλευρά του ενεργητικού, οι τράπεζες είχαν στον ισολογισμό τους ομόλογα αξίας 51 δις. ευρώ, από τα οποία τα 37,6 δις. ευρώ ήταν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η έκθεση στα ομόλογα αυτά αυξήθηκε σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, όταν ανέρχονταν στα 33,8 δις. ευρώ.

Το ποσοστό των δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθε στο 60,4%, το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Μάλτα, δείχνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλα περιθώρια πιστωτικής επέκτασης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ