Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Fed να αυξήσουν τα επιτόκια, παρά την τραπεζική αναταραχή, ήταν σωστή, αναφέρει ο Ζολτ Ντάρβας, συνεργάτης του γνωστού ινστιτούτου Bruegel.
Ο Ντάρβας σημειώνει ότι αν η ΕΚΤ και η Fed σταματούσαν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως ζητούσαν ορισμένοι αναλυτές, θα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη στην αποφασιστικότητά τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό καθώς μάλιστα τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτόν.
Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έφθασε στο 3% όταν ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης αυξήθηκε «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 8,5% τον Φεβρουάριο και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 5,6%, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν τα επιτόκια αυξάνονταν σε επίπεδα υψηλότερα από τον πληθωρισμό.
Δεν έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης
Ο Ντάρβας τονίζει επίσης ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν τα προβλήματα που είχε στις ΗΠΑ η Silicon Valley Bank ή η ελβετική Credit Suisse, η οποία ήταν υπό πίεση λόγω ξεπλύματος χρήματος, διαφθοράς και σκανδάλων κατασκοπείας και κατέγραψε μεγάλες ζημιές το 2022, ενώ και για φέτος ανέμενε ζημιές.
Επιπλέον, η Credit Suisse είχε παραδεχθεί την ανεπάρκεια των εσωτερικών ελέγχων της και της διαδικασίας αξιολόγησης των κινδύνων.
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες εκροές καταθέσεων από την ελβετική τράπεζα, άλλες μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η UBS που εξαγόρασε τελικά την Credit Suisse και η Deutsche Bank, είχαν εισροές καταθέσεων, κάτι που δείχνει ότι δεν έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη συνολικά στο τραπεζικό σύστημα. Κάτι αντίστοιχο, αναφέρει ο Ντόρβας, ισχύει και για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Μπορεί η ΕΚΤ να αναθεώρησε καθοδικά τον Μάρτιο στο 5,3% την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2023 από 6,3% τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της απρόσμενης πτώσης των τιμών ενέργειας το περασμένο τρίμηνο, αλλά αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό στο 4.6% από 4,2%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!