Νέα
  • ΓΔ: 1454.88 +0.14%
  • Τζίρος: 25,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Aπό την Ελβετία ώς τη Deutsche Bank οι κερδοσκόποι «παίζουν» με την εμπιστοσύνη

Πηγή: AP Photo

Κλονισμός εμπιστοσύνης και κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το βλέμμα πλέον, μετά το sell off της Deutsche Bank (οι απώλειες …περιορίστηκαν στο 8,5%) και την εκτίναξη των CDS στις 220 μονάδες βάσεις, στρέφεται στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα.

Οι «σορτάκηδες», μετά την Credit Suisse, αναζήτησαν τον επόμενο «μεγάλο αδύναμο κρίκο» αναφέρουν πηγές της αγοράς, αν και ο αναλυτής της Autonomus Research, Stuart Graham, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την βιωσιμότητα ή το ενεργητικό της Deutsche Bank και «για να είμαστε απολύτως σαφείς, η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».

Ο  Paul Van der Westhuizen, αναλυτής της ολλανδικής Rabobank μιλώντας στο Βloomberg, την Παρασκευή, ανέφερε ότι η θεμελιώδης διαφορά με την Credit Suisse είναι ότι η Deutsche Bank έχει επιστρέψει στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η ελβετική τράπεζα δεν είχε προοπτικές κερδοφορίας για το 2023.

Θέσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια

Oμως μετά από όσα συνέβησαν στην Credit το περασμένο Σαββατοκύριακο, δύο πρόγραμμα μπορεί να παίζουν ρόλο στη Deutsche Bank σύμφωνα με τον αναλυτή της Robobank: Πρώτον, οι επενδυτές δεν θέλουν να κρατήσουν επισφαλείς θέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιθανόν, αυτή την έξοδο βλέπουμε τώρα. Και φυσικά, κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα αν βρίσκεται στη σωστή πλευρά μιας ακραίας αντίδρασης των χρηματιστηριακών τίτλων».

►Διαβάστε και: ΕΚΤ-Εποπτικό Συμβούλιο: Η επανεξέταση των κανόνων και η συζήτηση για την... ξεχασμένη Τραπεζική Ενωση

Σημειώνεται ότι  οι short sellers που ποντάρισαν ενάντια στην μετοχή της Deutsche Bank είχαν κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την με την εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων Ortex, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον αναταραχής η Κριστιν Λαγκράντ διαβεβαίωσε, αυτή τη φορά μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα και η ΕΚΤ έχει την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να στηρίξει με ρευστότητα τις τράπεζες εφόσον παραστεί ανάγκη.

Τραπεζική Ενωση

Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που ξεκίνησε το 2012 με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) και για οποίο η Γερμανία αντιδρά.

Το ΕDSI θα ενίσχυε ή θα αντικαθιστούσε τα εθνικά συστήματα (στην Ελλάδα το ΤΕΚΕ εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα ) ολοκληρώνοντας την τραπεζική ένωση η οποία σήμερα λειτουργεί με ενιαίο σύστημα εποπτείας, ενιαία αρχή εξυγίανσης κ.λπ.

►Διαβάστε και: Λαγκάρντ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές - Η ΕΚΤ θα παρέμβει, αν χρειαστεί

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters η επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε και τη δημιουργία Ενωσης Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη ώστε οι εταιρείες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Υπό την σκιά της ελεύθερης πτώσης της μετοχής Deutsche Bank -της μεγαλύτερης των τριών τελευταίων ετών- δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπέμπουν σε όσα είπε, την περασμένη Τρίτη (21/3) στο ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM  o Αντρέα Ενρία.

«Η αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πτώχευση των αμερικανικών τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών και την απότομη αύξηση των περιθωρίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης που γνώρισε η Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα. Ενώ οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν, οι θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους δεν επηρεάστηκαν σημαντικά, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα του κλάδου».

Τείχη προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες

Στο τελευταίο τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank οι αναλυτές παρουσιάζουν μια συνοπτική επισκόπηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εστιάζοντας στα τείχη προστασίας που έχει αναπτύξει και δείχνοντας γιατί βρίσκεται στην καλύτερη θέση των τελευταίων δεκαετιών.

«Μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα για να ανταπεξέλθουν σε ανάλογα γεγονότα. Αυτό είναι συνέπεια της υιοθέτησης ενός πολύ αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τα εποπτικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Αρχής γενομένης από το 2014, εποπτεύουσα αρχή για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου από τις συστημικά σημαντικές τράπεζες κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης δεν είναι οι αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, υπάρχει μια εναρμονισμένη προσέγγιση και επιπλέον ενισχύεται συνολικά η συστημική ευστάθεια στην ευρωζώνη. Τα εποπτευόμενα ιδρύματα υπόκειται σε ασκήσεις αντοχής σε τακτική βάση και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και ενδελεχείς».

►Διαβάστε και: Citigroup: Παράλογο το sell-off της Deutsche Bank

Το Ευρωσύστημα, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Εurobank αποτελεί μια αποφασιστική δικλείδα ασφαλείας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα είτε με λεκτικές διαβεβαιώσεις είτε, αν απαιτηθεί, με την απεριόριστη δυνατότητα παροχής ρευστότητας που διαθέτει, λειτουργώντας ως δανειστής έκτακτης ανάγκης και στηρίζοντας ιδρύματα (ή και ολόκληρα τραπεζικά συστήματα) που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αναταραχή.

Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να επανεπενδύει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του  Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω Πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) τουλάχιστον έως και το 2024, ενώ από τον Ιουλ-22 έχει αναπτύξει ένα εργαλείο για τη στήριξη της τιμής των ομολόγων χωρών που μπορεί να βρεθούν προ απωλειών που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2015 το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), που εγγυάται πλήρως καταθέσεις και επιλεγμένα επενδυτικά προϊόντα έως €100,000 ανά καταθέτη ανά τράπεζα, καλύπτοντας έτσι άνω του 70% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα στο τέλος του 2021.

Οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι (αποθεματικό) του ΤΕΚΕ είναι ο υψηλότεροι αναλογικά στην ευρωζώνη και οι δεύτεροι υψηλότεροι μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα (Σχήμα 6), ενώ είναι σε θέση να εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενδεχόμενων απωλειών, ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταθέσεων είναι εγγυημένες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ