Με 65 εκατ. ευρώ «μπαίνει» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, βάσης κατ’ αρχήν συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τo TMEΔΕ και τον e-EΦΚΑ.
Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πλήρη εξυγίανση της Attica Bank επιστροφής της στην κερδοφορίας αλλά και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου με τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, στην οποία βασικός μέτοχος είναι Thrivest.
Υπενθυμίζεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η Τhrivest να προχωρήσει στην εξαγορά του 11,25% της Τράπεζας, που σήμερα ελέγχει μέσω της Lyktos o Μιχάλης Σάλλας και να ανεβάσει το ποσοστό της στο 45%.
Σε ότι αφορά την απορρόφηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC από την Παγκρήτια έχει τεθεί στόχος η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τεχνικά – λειτουργικά η συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
►Διαβάστε επίσης: Αttica Bank: «Κλείδωσε» η συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ με πάνω από 60 εκατ. ευρώ
Οι δύο πλευρές, TXΣ/ ΤΜΕΔΕ – Thrivest κάθισαν ξανά χθες στο τραπέζι των συζητήσεων – αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε «πάγωσαν» οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και δεν κόπηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίες – κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συναντίληψη του οδικού χάρτη, που περιλαμβάνει την είσοδο της Thrivest ως ιδιώτη επενδυτή στην ΑΜΚ, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΤτΕ υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, στην εισήγηση της εστίασε στο business plan ώστε να επιτρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία και να εξυγιάνει το ισολογισμό της μέσω πώλησης προβληματικών δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκια: Αstir 1 για το οποίο αναμένονται δεσμευτικές προσφορές μέχρι τέλος του μήνα, Metexelixis, Omega).
Το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκπροσώπησε ο CEO, Ηλίας Ξηρουχάκης, τo ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος Κωνσταντίνος Μακέδος (και πρόεδρος της Attica) και την Τhrivest o Αλέξανδρος Εξάρχου.
H Τhrivest θα μπει στην αύξηση κυρίως μέσω της μερικής εξάσκησης δικαιωμάτων από το ΤΜΕΔΕ που σήμερα κατέχει το 20,11% και αναμένεται να διαμορφωθεί περίξ του 10%. Το ποσοστό της Thrivest αναμένεται μετά την αύξηση να διαμορφωθεί σε περίπου 10,8%.
- Το ΤΧΣ θα διατηρήσει το 69,51% εισφέροντας στην αύξηση με 329 εκατ. ευρώ, όπως και ο ΕΦΚΑ που με 8,40% θα εισφέρει 39,8 εκατ. ευρώ. Οι λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατέχουν 198.040 μετοχές ήτοι ποσοστό 1,99% (9,4 εκατ. ευρώ.)
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (το οποίο είναι ενδεικτικό και υπόκειται σε αλλαγές όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης) προβλέπει ότι από 30 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.
Το νέο business plan της Attica Bank
Σε ότι αφορά το νέο business plan της Attica Bank, στόχο είναι η επιστροφή στην κερδοφορία.
Οι βασικοί άξονες για την επίτευξη του στόχου είναι:
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους μέχρι το 2024 στα 82,2 εκατ. ευρώ από 39,2 εκατ. ευρώ το 2022. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με αύξηση της εταιρικής πελατειακής βάσης, δηλαδή, ΜμΕ, επαγγελματικές ομάδες και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και εστιάζοντας στη λιανική.
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες σε 21,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 από 5,5 εκατ. ευρώ το 2022. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση, έχει εκτιμήσει ένα εφάπαξ έσοδο από την πώληση των POS το 2024.
- Μείωση των λειτουργικών εξόδων σε περίπου 53 εκατ. ευρώ έως το 2025, ως απόρροια της μείωσης του προσωπικού, την αναδιάταξη του δικτύου λιανικής, τη βελτιστοποίηση των κεντρικών της λειτουργιών και των αμοιβών σε τρίτους. Ο επίμαχος μετασχηματισμός έχει ένα κόστος αναδιάρθρωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
- Διάθεση των θέσεων στις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Metexelixis.
- Μείωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου από 309 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12 εκατ. ευρώ έως το 2025.
- Μείωση του δείκτη NPE σε 35% έως το τέλος του 2025. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δρομολόγηση συναλλαγών, λογιστικής αξίας ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της αποεπένδυσης από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαίωσε ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (όταν ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ
«Ωστόσο, το πραγματικό ποσό των ζημιών που προκύπτουν από τα NPL του Εκδότη τιτλοποιήσεις και θα καταχωρηθούν στις οικονομικές καταστάσεις της Εκδότριας, θα αποκρυσταλλωθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του όλες τις ενέργειες διάθεσης NPE.» αναφέρει η διοίκηση της Attica Bank
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!