Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αttica Bank: «Κλείδωσε» η συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ με πάνω από 60 εκατ. ευρώ

Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού

Βγήκε τελικά «λευκός καπνός» για τον γάμο Attica Bank και Thrivest. ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ συμφώνησαν με τη Thrivest, ώστε να συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Thrivest θα βάλει άνω των 60 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου.

►Διαβάστε επίσης: Κρίση Credit Suisse: Ακριβότερες οι εκδόσεις νέων τίτλων - Τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες

Ο γάμος της Attica και της Παγκρήτιας 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου υπό τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή του Σπύρου Παντελιά Γενικός Διευθυντης ΤτΕ, της CEO της Attica Eλένης Βρεττου, του CEO του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη, του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου και του Αλέξανδρου Εξάρχου εκ μέρους της Thrivest, συμφωνήθηκε η υπογραφή οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα μέσα από την ένωση της Αttica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι η Thrivest.

►Διαβάστε επίσης: Δάνεια: Ερχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων - Φόβοι για νέα NPEs 1,4 δισ. ευρώ

Είναι ισχυρή η πεποίθηση της Thrivest, αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές, τόσο για την τράπεζα Αττικής όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στο μέλλον.  

Όπως είχε γράψει η «Η» οι δύο πλευρές αναζητούσαν πεδιο συνεννόησης και πριν το τέλος της εβδομάδας θα ήταν πρόωρο να γίνεται λόγος για «ναυάγιο» και… οριστική απόσυρση του ενδιαφέροντος της Thrivest για είσοδο στην Αttica Bank.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι από 30 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της Attica Bank κατά την 16η Μαρτίου 2023, η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, μετά το reverse split του 2023 και πριν την Αύξηση Κεφαλαίου, έχει ως εξής:

  • ΤΧΣ: 6.930.481 μετοχές, ποσοστό 69,51%  (θα εισφέρει στην ΑΜΚ μερίδιο που μεταφράζεται σε 329 εκατ. ευρώ)
  • ΤΜΕΔΕ: 2.005.279 μετοχές, ποσοστό 20,11% (95,19 εκατ. ευρώ)
  • e-ΕΦΚΑ: 837.390 μετοχές, ποσοστό 8,40% (39,8 εκατ. ευρώ)
  • Λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%: 198.040 μετοχές, ποσοστό 1,99% (9,4 εκατ. ευρώ.)

Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία

Σε ότι αφορά το νέο business plan της Attica Bank,  στόχο είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Οι βασικοί άξονες  για την επίτευξη του στόχου είναι:

  • Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους μέχρι το 2024 στα 82,2 εκατ. ευρώ  από 39,2 εκατ. ευρώ το 2022. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με αύξηση της εταιρικής πελατειακής βάσης, δηλαδή, ΜμΕ, επαγγελματικές ομάδες και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και εστιάζοντας στη λιανική. 
  • Αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες σε 21,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 από 5,5 εκατ. ευρώ το 2022. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση, έχει εκτιμήσει ένα εφάπαξ έσοδο από την πώληση των POS το 2024. 
  • Μείωση των λειτουργικών εξόδων σε περίπου 53 εκατ. ευρώ έως το 2025, ως απόρροια της μείωσης του προσωπικού, την αναδιάταξη του δικτύου λιανικής, τη βελτιστοποίηση των κεντρικών της λειτουργιών και των αμοιβών σε τρίτους. Ο επίμαχος μετασχηματισμός έχει ένα κόστος αναδιάρθρωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ. 
  • Διάθεση των θέσεων στις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Metexelixis. 
  • Μείωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου από 309 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12 εκατ. ευρώ έως το 2025. 
  • Μείωση του δείκτη NPE σε 35% έως το τέλος του 2025. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές  ενέργειες για τη δρομολόγηση συναλλαγών, λογιστικής αξίας ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της αποεπένδυσης από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαίωσε ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ

«Ωστόσο, το πραγματικό ποσό των ζημιών που προκύπτουν από τα NPL του Εκδότη τιτλοποιήσεις και θα καταχωρηθούν στις οικονομικές καταστάσεις της Εκδότριας, θα αποκρυσταλλωθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του όλες τις ενέργειες διάθεσης NPE.» αναφέρει η διοίκηση της Attica Bank

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ