Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση Credit Suisse: Ακριβότερες οι εκδόσεις νέων τίτλων - Τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες

Ευπρόσδεκτες οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανθεκτικότητα των τραπεζών του ευρωσυστήματος  ωστόσο υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τα «απόνερα» της ελβετικής κρίσης μετά την απόφαση να μηδενιστούν οι τίτλοι Αdditional Tier 1 της Credit Suisse, ακόμα και για τις τράπεζες, όπως οι ελληνικές που δεν έχουν εξάρτηση από τους επίμαχους τίτλους της ελβετικής τράπεζας, σύμφωνα με την καθησυχαστική δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής εκτίμηση για το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, τον προσεχή Μάιο (24/5) ενώ αποτελεί ζητούμενο το πώς θα αποτυπωθούν όλα τα παραπάνω στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης. Προς το παρόν πάντως συστήνεται  «ψυχραιμία».

Οι αρχές της Ελβετίας δέχονται κριτική για απόφαση τους αναφορικά με τα ΑΤ1 της Credit Suisse ύψους 17 δις ευρώ καθώς «έκαψαν» ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κεφαλαιακής ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών» ανέφερε χθες το πρωί υπό καθεστώς ανωνυμίας διευθύνων σύμβουλος βρετανικής τράπεζας.

►Διαβάστε επίσης: Credit-UBS: Η Ελβετία θυσίασε τους ομολογιούχους για τα «μάτια» των Σουουδαράβων

Eπανατιμολόγηση κινδύνων

Τα πνεύματα - και τα ταμπλό - ηρέμησαν, λίγες ώρες αργότερα, όταν  με κοινή δήλωση τους η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) υπογράμμιζαν την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, και κυρίως ξεκαθάρισαν ότι στην Ε.Ε οι μετοχές είναι οι πρώτες που πρέπει να απορροφούν τις ζημιές και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείτο να «κουρευτούν» τα ομόλογα. Προσθέτοντας ότι «Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Αν και είναι σαφές λοιπόν ότι στο ευρωσύστημα οι τίτλοι ΑΤ1 δεν προηγούνται των μετοχών στο «κούρεμα» σε περιπτώσεις bail in (διάσωση εκ των έσω), όπως συνέβη στην περίπτωση της Credit Suisse, και άρα είναι πιο ασφαλείς, εντούτοις η χθεσινή αναταραχή δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την επανατιμολόγηση κινδύνων στην διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και θα καταστήσει ακριβότερες τις εκδόσεις νέων τίτλων.

Οι ελληνικές τράπεζες

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων ΜREL (από περίπου 500 εκατ. - 1 δις ευρώ) και για τον λόγο αυτό αναζητούν «παράθυρο ευκαιρίας» στις αγορές

Πάντως, πριν το ξέσπασμα της «ελβετικής» κρίσης, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τοποθετούσε χρονικά την έξοδο τους στις αγορές μετά τις εκλογές

Η Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται σε έκδοση Τier II στο β’ εξάμηνο του έτους, η Alpha Bank σε μια ή δυο εκδόσεις,  επίσης στο δεύτερο μισό της χρονιάς, όπως επίσης και η Τράπεζα Πειραιώς που θέλει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τη Εurobank όπως είχε εκτιμήσει  ο Φ.Καραβίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2022 στους  αναλυτές η η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του β΄ εξαμήνου θα επιτρέψει στη Eurobank χαμηλότερο κόστος για τις εκδόσεις ομολόγων MREL και δευτερευόντως θα την ωφελήσει από την μείωση των spreads στα κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι Πειραιώς και Αlpha Bank έχουν εκδώσει ομόλογα ΑΤ1 ύψους 1 δις ευρώ στο πλαίσιο των ΜREL.

Τέλος σε ότι αφορά τις καταθέσεις, σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει θεσμικό πλαίσιο και η οδηγία για το bail in, όσες είναι μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα - αντιπροσωπεύουν το 70% των καταθέσεων - είναι προστατευμένες και πλήρως εγγυημένες από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

►Διαβάστε επίσης: Reuters: Γιατί η διάσωση της Credit Suisse χτύπησε καμπανάκι στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων

Μικρές οι πιθανότητες μετάδοσης

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBNC τόνισε ότι οι  αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, «συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί».

Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό» και προσέθεσε  ότι οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολύ μικρές  σήμερα και οι τράπεζες είναι επαρκώς κερφαλαιοποιημένες και οι δείκτες ρευστότητας πολύ υψηλοί.

« Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» είπε ο διοικητής και τόνισε ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από μία δεκαετία, επίσης έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ