Στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσφεύγει για βοήθεια η Credit Suisse μετά το σημερινό κραχ, την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της και το τραπεζικό sell off που προκάλεσε στις ευρωπαικές αγορές η διαφαινόμενη κατάρρευσή της, λίγα 24ωρα μάλιστα μετά την Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.
Η Credit Suisse - όπως μεταδίδουν οι Financial Times - ζήτησε δημόσια στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η ελβετική τράπεζα προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας μια δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την βουτιά της μετοχής. Το κραχ προέκυψε με αλυσιδωτή αντίδραση μετά από μια σειρά αρνητικών γεγονότων, στα οποία ήρθε ως επιστέγασμα η δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.
Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
►Διαβάστε επίσης: Ο ιός Credit Suisse σφυροκοπά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια - Τραπεζικό sell off και αναστολές μετοχών
Νωρίτερα όλα ήταν καλά...
Το αίτημα έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Axel Lehmann έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Lehmann έλεγε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», είπε ο Lehmann. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.
Τα σχόλια του Lehmann απηχούν τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Ulrich Koerner την Τρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπομονή με τον δανειστή καθώς ξεκινά το τριετές σχέδιο για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία.
Στο ίδιο συνέδριο - όμως - τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, ο οποίος απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο αύξησης του μεριδίου του, το οποίο είναι τώρα στο 9,9% ρίχνοντας το πρώτο... ντόμινο. Η δήλωσή του οδήγησε στη κατάρρευση της μετοχής μέχρι την αναστολή της διαπραγμάτευσης με απώλειες 29% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή
H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.
Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.
Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Too big to fail
Η έκκληση για δημόσια στήριξη έρχεται μία μέρα αφού η ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε δημόσια ότι έχουν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στον εσωτερικό έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων που σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.
«Φαίνεται αναπόφευκτο να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. «Η κεντρική τράπεζα και η ελβετική κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες θα κατέστρεφαν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».
Παρέμβαση της ΕΚΤ
Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από ευρωπαϊκές τράπεζες να ενημερώσουν σχετικά με την έκθεσή τους στην Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η ΕΚΤ συζήτησε τα υπέρ και τα κατά του να προβεί σε δημόσια δήλωση για να προσπαθήσει να ηρεμήσει την αγορά, αποφάσισε όμως τελικά να μη το πράξει, υπό τον φόβο ότι θα ενισχύσουν τον πανικό.
Η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse που έφερε πανικό στις ευρωαγορές, γίνεται μία μέρα πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει τη νέα αύξηση επιτοκίων για τον Μάρτιο. Αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει παρά τον πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!