Μια νέα συγκεκριμένη ευρωπαϊκή διάσταση που θα ωφελήσει το τραπεζικό σύστημα και τους πελάτες των ευρωπαϊκών τραπεζών προωθεί η Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, η AMLA (EU Anti-Money Laundering Authority).
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Édouard Fernandez-Bollo, μέλος της διοίκησης του SSM, υπογραμμίζει ότι ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δίκτυα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερα ικανά να λειτουργούν πέρα από τα εθνικά σύνορα, πρέπει να υιοθετήσουμε μια ενιαία προσέγγιση από την πλευρά της πρόληψης.
Σήμερα, όποιος επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό σε ευρωπαϊκή τράπεζα πρέπει να ολοκληρώσει έναν από τους 27 διαφορετικούς τύπου διαδικασιών αναγνώρισης πελατών. Με αυτή την πρωτοβουλία θα αλλάξουν οι καθημερινές πρακτικές των τραπεζών αλλά και των πελατών, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή.
Αυτό σημαίνει, βάσει και όσων ανέφερε ο Édouard Fernandez-Bollo ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ανοίγουν εντός Ε.Ε τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγαλύτερη ευκολία. Για παράδειγμα ένας Ελληνας θα ακολουθεί την ίδια διαδικασία με έναν Γάλλο για να ανοίξει λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα ή σε ισπανική.
Παράλληλα ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών σε ενδοευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν προϊόντα και υπηρεσίες.
►Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Μην χαλαρώσετε προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες η Κ. Γκεοργκίεβα
Παράδειγμα σε διεθνή τομέα
«Μόλις έχουμε πιο αποτελεσματική εποπτεία και ενιαία πρότυπα θα δώσουμε, θα δώσουμε ένα παράδειγμα σε έναν διεθνή τομέα» σημείωσε ο Édouard Fernandez-Bollo.
Ερωτηθεί για το ποια είναι τα απαιτούμενα εργαλεία ώστε να είναι αποτελεσματικό το έργο της Αρχής το μέλος της διοίκησης του SSM υπογραμμίζει ότι πρωτίστως χρειάζονται νομικά εργαλεία και να έχει η Αρχή εξουσίες τις οποίες για να ασκήσει ουσιαστικά θα πρέπει να έχει πόρους και δεδομένα.
«Η πρόσβαση και η επεξεργασία δεδομένων είναι μια τεράστια πρόκληση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πολύ περισσότερο από ό,τι στην προληπτική εποπτεία. Στο τελευταίο, εξετάζουμε τα μεγέθη, για παράδειγμα τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η AMLA
Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφορά τον εντοπισμό μεμονωμένων συναλλαγών – δισεκατομμύρια από τις οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά» υπογραμμίζει ο Βοllo. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ρόλος της AMLA στην κοινή χρήση δεδομένων δεν πρέπει να περιορίζεται στο πεδίο εφαρμογής της για άμεση εποπτεία. Η AMLA θα εποπτεύει μόνο 45 ιδρύματα απευθείας, αλλά συνολικά χιλιάδες οντότητες θα εποπτεύονται από τις εθνικές αρχές.
Οι έλεγχοι, πέραν από τις τράπεζες, θα επεκταθεί σε ιδρύματα πληρωμών, ανταλλακτήρια χρημάτων, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, κρυπτονομίσματα αλλά και καζίνο, δικηγόρους και κτηματομεσιτικά γραφεία.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Σε εποχή ζημιών μπαίνουν οι κεντρικές τράπεζες - Τι προβλέπεται για την ΤτΕ
Διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων
Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, όπως είπε, κ. Bollo ξεκίνησε όταν αποφασίστηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι κανόνες στην Ευρώπη είναι πιο περιοριστικοί από εκείνους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να νομιμοποιήσει και να διευρύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Τα υπάρχοντα δεδομένα κατανέμονται επί του παρόντος σε όλες τις εθνικές αρχές, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα του συντονισμού.
Σε ένα μοντέλο που θα μπορέσει έστω και λίγο να μιμηθεί το Αμερικανικό φαίνεται πως θα στοχεύσει η AMLA.
Oι Αμερικανοί στηρίζονται πολύ στις οικονομικές κυρώσεις ενώ στην Ευρώπη έχουμε περισσότερο μια κουλτούρα ποινικών κυρώσεων ανέφερε το μέλος της διοίκησης του SSM. Ωστόσο στον τομέα αυτόν φαίνεται πως θα υπάρξει εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει περαιτέρω την πρόληψη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!