Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.17%
  • Τζίρος: 40,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΑ: Αναβολή στις ανακοινώσεις για τα stress tests των τραπεζών

Μικρή αναβολή, ενδεχομένως μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, για τη γνωστοποίηση από την Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή των σεναρίων – βασικού και δυσμενούς – βάσει τον οποίων θα τρέξουν τα  πανευρωπαϊκά stress tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ενημερώθηκαν ότι δεν θα λάβουν σήμερα τις μακροοικονομικές παραδοχές με ορίζοντα το 2025 βάσει των οποίων θα εξεταστούν οι αντοχές που διαθέτουν ώστε να ανταποκριθούν σε κανονικές αλλά και κυρίως ακραίες οικονομικές συνθήκες και θα πρέπει να κάνουν υπομονή μερικές μέρες ακόμα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου καθώς η πρώτη υποβολή στοιχείων από τις τράπεζες είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου. 

Βάσει των σεναρίων οι τράπεζες θα προετοιμάσουν τα υποδείγματα της άσκηση τα οποία θα υποβάλλουν τον Μάρτιο στην ΕΚΤ.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τρεις γύροι συζητήσεων επί των στοιχείων, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά θα «τρέξει» η άσκηση.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 28 Ιουλίου, με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν επιλεγεί από την ΕΚΤ, για την αναλυτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Διαβάστε επίσης: Με αισιοδοξία ξεκινούν τα stress tests του 2023 για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως σε κάθε stress test, έτσι και σ’ αυτό θα δοκιμαστούν οι αντοχές των τραπεζών με ορίζοντα ως το 2025 βάσει δύο σεναρίων – του βασικού και του δυσμενούς – με στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Βέβαια οι τράπεζες του ευρωσυστήματος, βρίσκονται στην πραγματικότητα σε ένα διαρκές, πραγματικό …στρεσάρισμα από τις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα δε οι ελληνικές τράπεζες που  έπρεπε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να «καθαρίσουν» από τα «κόκκινα» δάνεια και να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους.

Οι  μακροοικονομικες παραδοχες, με εξαίρεση ίσως τις τιμές των ακινήτων, μάλλον, είναι ήδη λίγο πολύ γνωστές στις τράπεζες που μπαίνουν στην άσκηση με σιγουριά.

Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα

 Όπως έχει γράψει η «Η» το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα πάντως θα προβλέπει ύφεση της 4%-6%, πληθωρισμό άνω του 5%, ανεργία άνω του 15% και υποχώρηση των τιμών ακινήτων από 5%-10%.

Το δυσμενές σενάριο δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά έχει ως στόχο να εξετάσει τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2022 στο 6,2% και το 2023 στο 1,5% λόγο της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική, όσο και η νομισματική πολιτική, αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023. Τα επόμενα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει, φθάνοντας το 3% το 2024 και το 2,8% το 2025.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, τον οποίο η ΕΚΤ προσπαθεί να τιθασεύσει, το 2022 διαμορφώθηκε στο 9,3% κατά μέσο όρο βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ η ανεργία κινείται λίγο πάνω από το 11% (Οκτώβριος του 2022).

Οι τιμές των ακινήτων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο και σε αυτά τα stress test καθώς τα ακίνητα αποτελούν σημαντικό μέρος του ενεργητικού των τραπεζών αλλά και βαρόμετρο για την οικονομία γενικότερα. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι στην παρούσα φάση, λόγω πληθωρισμού, αυξημένου ενεργειακού κόστους, αύξησης επιτοκίων αυξάνονται οι κίνδυνοι στη στεγαστική πίστη (η ΕΒΑ  εδώ και μήνες έχει χτυπήσει καμπανάκι) ενώ πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) που έχει τον δικό του ρόλο στην διεξαγωγή των stress test, σε report του συστήνει τη στενή παρακολούθηση του τομέα των εμπορικών ακίνητων καθώς υπάρχουν τρωτά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν εστίες κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πέραν των κινδύνων που σχετίζονται με τον αυξημένο πληθωρισμό, την αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών περιορίζοντας τα περιθώρια αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους κλπ. ο ΕSRB υπογραμμίζει ότι :

Τα ‘τρωτά’ σημεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των οικονομικών πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως τα αυστηρότερα πρότυπα δόμησης και τη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, η πανδημία του κορονοϊού έχει επιταχύνει τη ζήτηση για ευελιξία σε μισθωμένους χώρους γραφείων, καθώς τα μοντέλα απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ