Υπερ της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς τάχθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που καλείται να άρει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν νομιμοποιούνται οι servicers να σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης -πλειστηριασμούς- για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) εποπτεύονται από την ΤτΕ, εν αντιθέσει με τα funds της αλλοδαπής που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.
Tον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι του fund με έδρα την Ιρλανδία κατά του οποίου έγινε η προσφυγή, εκπρόσωποι ελληνικής τράπεζας, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών έκαναν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης.
Την προσεχή Τρίτη, οι δύο πλευρές θα καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους ώστε να κλείσει ο φάκελος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Ολομέλειας (66 δικαστές) όπου θα υπάρξει και η σχετική εισήγηση.
Η δικαστική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε 2 μήνες.
Ο ΔΣΑ που έκανε παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών στην ανακοίνωση του αναφέρει:
Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της πλήρους Ολομελείας του Αρείου Πάγου η Πρόσθετη Παρέμβαση που άσκησε κατ´ άρθρο 90 παρ.ζ ΚωδΔικ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), προς υποστήριξη της 822/2022 απόφασης του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων σε βάρος των δανειοληπτών.
Συγκεκριμένα, όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, ενώ νομικοί παραστάτες ήταν ο Ομ. Καθηγητής Ν. Κλαμαρής, ο Αν. Καθηγητής, Ι. Δεληκωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ Αν. Καθηγητής, Πάνος Νικολόπουλος καθώς και οι δικηγόροι, Δ. Σκαρίπας και Γ. Κοπακάκης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Η εκδικασθείσα παρέμβαση εντάσσεται στη συνεπή δράση του δικηγορικού σώματος, δια των θεσμικών του οργάνων, στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.
Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου και θα μάχεται για αυτό μέχρι την τελική δικαίωση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!