Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με στόχο το Eurogroup του Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου, να δώσει την πολιτική έγκριση.
Τα ανοικτά θέματα δεν είναι λίγα, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την συμφωνία ή να την καθυστερήσουν πέρα από το προβλεπόμενο όριο.
Οι πλειστηριασμοί και το Γέφυρα 2 είναι δύο από τα βασικά σημεία στα οποία η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερα σημασία και θέλει να κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό.
Ασπίδα για τους ευάλωτους
Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεκινήσει η διαδικασία ενόσω διαρκεί η πανδημία.
Στο πλαίσιο έχει τεθεί ως ημερομηνία που εν δυνάμει μπορούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και για ευάλωτα νοικοκυριά η 1η Ιούνιου, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις.
Αφενός να έχει τελειώσει η πανδημία και αφετέρου να έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Αναφορικά με το Γέφυρα 2, υπάρχει απόσταση, αλλά θεωρείται ότι με εκατέρωθεν υποχωρήσεις θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Ξεκινούν οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς
Θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει συμφωνία για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμών για βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα και γενικά ακίνητα που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είναι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές και βέβαια δεν ανήκουν στους ευάλωτους.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος πλειστηριασμός άμεσα, αφού μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μεταξύ και 8 και 10 μηνών.
Δεν έχει ληφθεί απόφαση τι θα συμβεί, για τους πλειστηριασμούς εκείνους που είναι ώριμοι, δηλαδή έχουν προηγηθεί η παράλληλη διαδικασία (επίδοση επιταγών κ.λπ.).
Για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι να λειτουργούν τα δικαστήρια και με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάτι τέτοιο πριν το τέλος Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, δεν προβλέπεται να συμβεί. Αυτό βέβαια είναι πάντα υπό αίρεση διότι ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη της πανδημίας και η πολιτική απόφαση είναι να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, όσο διάστημα η πανδημία είναι κυρίαρχη.
Οι τράπεζες, αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, θα νιώθουν ικανοποιημένες, αφού αποτελούσε μία από τις βασικές τους επιδιώξεις, δεδομένου ότι θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό ένα μικρό ανάχωμα στην δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Ελληνική πρωτοτυπία η προστασία
Από τις πλευρά του οι δανειστές είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε μορφής προστασίας, αφού όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, αυτό αποτελεί ελληνικό φαινόμενο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Στις ιδιαίτερες πάντως συνθήκες που ζούμε, εκτιμούν ότι η προστασία είναι επιβεβλημένη, αν και οι ίδιοι προκρίνουν άλλες μεθόδους.
Τέλος κομβικής σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι και το Γέφυρα 2 που αφορά την επιδότηση επιτοκίου για επιχειρηματικά δάνεια. Ο προϋπολογισμός είναι στα 300 εκατ.
Η ελληνική πλευρά θέλει να ανοίξει η περίμετρος αυτών που μπορούν να είναι δικαιούχοι, αλλά οι δανειστές είναι κάθετοι.
Θέλουν στο πρόγραμμα να συμμετέχουν μόνο ενήμερα ή ρυθμισμένα δάνεια, εκείνων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και δεν διαθέτουν τα «όπλα» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!