Στα μέσα Ιανουαρίου οριστικοποιούνται τα σενάρια των stress test για τις τράπεζες του ευρωσυστημάτος, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει τα αποτελέσματα στις 28 Ιουλίου.
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μπαίνουν σε αυτή την άσκηση με σημαντικά πλεονεκτήματα και εκτιμούν με βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν κεφάλαια, πέραν εκείνων που εξυπηρετούν του αναπτυξιακούς τους σκοπούς. Σημειώνεται εξάλλου ότι εντός του 2022 άντλησαν τη μέσω MREL περί τα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τους στόχους τους που είχαν τεθεί από τις εποπτικές αρχές.
Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα πάντως θα προβλέπει ύφεση της 4%-6%, πληθωρισμό άνω του 5%, ανεργία άνω του 15% και υποχώρηση των τιμών ακινήτων από 5%-10%. Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά έχει ως στόχο να εξετάσει τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι παραδοχές του σεναρίου ήταν αυτές που ανέμεναν λίγο πολύ, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες μετέχουν στην άσκηση της ΕΚΤ, που πραγματοποιείται με στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, με ισχυρά «χαρτιά» καθώς το 2022 πέτυχαν υψηλή κερδοφορία που θα σπάσει το φράγμα των 2 δις ευρώ και την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτήσεις τους δεν εμπεριέχουν κινδύνους καθώς δόθηκαν με αυστηρά κριτήρια μιας και το τραπεζικό σύστημα από δεν είχε στόχο μόνο τη μείωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό αλλά και στην αποτροπή δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων.
Η πορεία του τουρισμού κρίνεται από τις πληθωριστικές τάσεις
Από την άλλη πλευρά, ο τουρισμός πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις αν και μένει να αποσαφηνιστεί η επίπτωση του πληθωρισμού μετά των Σεπτέμβριο στο ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής οικονομίας. Και αυτός είναι και ο λόγος που τα τραπεζικά επιτελεία είναι …συγκρατημένα αισιόδοξα για το 2023 καθώς η πορεία του τουρισμού θα κριθεί από το πόσο έντονες θα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και το μέγεθος της ύφεσης σε βασικές αγορές, όπως η βρετανική και η γερμανική.
Σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι αισιόδοξο, παρά το γεγονός ότι θα εκταμιεύσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τόκους καταθέσεων μιας και οι εκτιμήσεις είναι πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κινηθούν τελικώς κοντά στο 3%, εν αναμονή άλλης μια αύξησης κατά μισή ποσοστιαίας μονάδας τον Φεβρουάριο αλλά και τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των stress tests από τα μέσα Ιανουαρίου όταν και θα οριστικοποιηθούν τα σενάρια οι τράπεζες θα προετοιμάσουν τα υποδείγματα της άσκηση τα οποία θα υποβάλλουν τον Μάρτιο στην ΕΚΤ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τρεις γύροι συζητήσεων επί των στοιχείων, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά θα «τρέξει» η άσκηση.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν 28 Ιουλίου, με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν επιλεγεί από την ΕΚΤ, για την αναλυτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test. Σημειώνεται σε κάθε ασκηση αντοχής του ευρωσυστήματος επιλέγονται διαφορετικές τράπεζες σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση αναλυτικών αποτελεσμάτων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!