Με το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων, συνεπών δανειοληπτών με κυμαινόμενο δάνειο πρώτης κατοικίας να μπαίνει σιγά – σιγά σε φάση υλοποίησης και τις τράπεζες να προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων – των προθεσμιακών – ώστε να «πιάσουν» το 1% και μείωση προμηθειών για συναλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, φαίνεται να αποφορτίζεται και το τεταμένο κλίμα μεταξύ τραπεζών – κυβέρνησης.
Οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ήθελαν πάση θυσία να κλείσουν το «πολιτικό μέτωπο» καθώς είναι επικεντρωμένες και στην προετοιμασία για τα κρίσιμα stress test του 2023, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31/12/2022.
Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκη Αρχή Τραπεζών των αυστηρών – «σκληρών» κατά πολλούς – μακροοικονομικά δεδομένα της άσκησης, τα οποία θα υπερθεματίζουν την ύφεση και τις επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών μελών της Ε.Ε και κατά συνέπεια στις τράπεζες.
►Διαβάστε και: Στεγαστικά δάνεια: Πώς θα γίνει η επιδότηση της δόσης - Παραδείγματα
Δόθηκαν δικαιώματα για κριτική
Γεγονός είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση και αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα κεντρικό θέμα της πολωμένης πολιτικής αντιπαράθεσης. Και ενδεχομένων να παρέμενε αν δεν είχε «σκάσει» το Qatar Gate. Οι Ελληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ότι διαχρονικά είναι οι «αγαπημένοι κακοί» και αποτελούν εύκολη «λεία» ωστόσο θεωρούν ότι αυτή τη φορά ….ξεπεράστηκαν τα όρια.
Από την άλλη πλευρά βέβαια ….δόθηκαν δικαιώματα, κυρίως στους πολίτες, που είδαν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ να περνούν άμεσα στις δόσεις των δανείων τους και τις καταθέσεις να κινούνται για μήνες λίγο πάνω από το «0».
►Διαβάστε και: Χρ. Σταϊκούρας: Καλό πρώτο βήμα οι προτάσεις των τραπεζών, αλλά απαιτούνται περισσότερα
Αναμένονται ανακοινώσεις για τις καταθέσεις
Ετσι, τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - στην Ευρώπη κινούνται εδώ και ένα μήνα στο 0,90% - ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις ταμιευτηρίου οι αποταμιευτές είναι πολύ μικροί , όπως άλλωστε και οι απαιτήσεις τους. Σημειώνεται ότι για το 2023 οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει να αποδώσουν τόκους στους πελάτες τους συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ αλλά τελικά θα βάλουν λίγο νωρίτερα «το χέρι στην τσέπη».
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, για το θέμα των καταθέσεων σημειωνόταν:
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διασφαλίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων της χώρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την προηγούμενη τριετία, με τη διατήρηση σε θετικό έδαφος των επιτοκίων καταθέσεων, σε μία συγκυρία όπου ο μέσος όρος επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις της ζώνης του ευρώ ήταν σε αρνητικά επίπεδα, κυμαινόμενος γύρω στις -30 μ.β.
►Διαβάστε και: Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Ζυγίζουν το πακέτο στα στεγαστικά - Κουρεύουν 8% τις προμήθειες
Ως εκ τούτου, οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα απέδωσαν σημαντικά υψηλότερα, σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη που απέφερε επιτοκιακό όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις που προσεγγίζει ή υπερβαίνει τα €300 εκατομμύρια.
Στη χθεσινή (σ.σ στις 14/12) συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, κάθε τράπεζα χωριστά και με βάση την εμπορική της στρατηγική δεσμεύτηκε ότι αναθεωρεί διαρκώς την πολιτική επιτοκίων, με αποτέλεσμα να έχει εκκινήσει η διαδικασία κάλυψης της απόκλισης που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο, απόρροια της μεγαλύτερης ταχύτητας προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια των προηγούμενων ετών.
Ήδη στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται μια σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αποδόσεις. Για παράδειγμα, προθεσμιακές καταθέσεις διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 12 μηνών έχουν ετήσιες αποδόσεις, ανάλογα με την τράπεζα και ανάλογα με το ποσό, που φτάνουν ή υπερβαίνουν το 0,80%.
Κάθε τράπεζα, διακριτά και ανεξάρτητα, θα συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεών της, λαμβάνοντας υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, τις εσωτερικές της πολιτικές και τις ευρύτερες συνθήκες στην αγορά χρήματος.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!