Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της στήριξης των συνεπών δανειοληπτών, ειδικά μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού που έριξε το γάντι στην πλευρά των τραπεζών, ζητώντας τους ουσιαστικά να αναλάβουν δράση και να πάρουν πάνω τους το όποιο κόστος προκύπτει από ένα νέο πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων για τον Οκτώβριο, που δείχνουν το spread να ανοίγει ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μεταξύ άλλων βάζει στο τραπέζι και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ ήρθε να προστεθεί και η διαρροή της λίστας των προμηθειών που έχει μπει στο σκάνερ του υπουργείου Οικονομικών.
Ολα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα τοξικό κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών, που όμοιό του, δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μεν τα βέλη του προς την κυβέρνηση, αλλά κάνει λόγο για επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών, κάτι που ζητά και το ΠΑΣΟΚ.
►Διαβάστε και: Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα επιτόκια: Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν
Μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας
Υπάρχουν πηγές που εκτιμούν ότι οι τράπεζες, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στήριξης πιο κοντά σε αυτά που ζητάει η κυβέρνηση, παρά σε αυτό που οι ίδιες πρότειναν χθες στην διάρκεια της επίμαχης συνάντησης τους με τον Χρ. Σταικούρα.
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ζητάει την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών για το κομμάτι του επιπλέον κόστους που φέρνει η αύξηση των επιτοκίων. Επίσης επιμένει η περίμετρος της στήριξης να είναι πολύ μεγαλύτερη, αυτής που πρότειναν οι τραπεζίτες.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι στις συνθήκες που διαμορφώνονται, οι τράπεζες θα πρέπει να πάψουν να οχυρώνονται πίσω από οδηγίες που υπήρχαν σε περιόδους κανονικότητας και φέρνουν ως παράδειγμα την Ισπανία, που παρουσίασε ένα συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο στηρίζεται από τις τράπεζες.
Τα σημεία όπου υπάρχει προσέγγιση
Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στα υπόλοιπα ζητήματα θα υπάρξει προσέγγιση. Ήδη οι τράπεζες απάντησαν θετικά στην ανάγκη να τρέξει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στα υπόλοιπα θέματα θα γίνουν βήματα. Δηλαδή και αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων θα δούμε σύντομα, αλλά και μειώσεις στις χρεώσεις που πραγματοποιούνται σε συνήθεις τραπεζικές εργασίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το αργότερα μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο στήριξης των συνεπών δανειοληπτών και να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023.