Μια λύση – στήριξη των δανειοληπτών με στεγαστικά που συνεχίζουν να βάλλονται από το κύμα ακρίβειας και το ράλι των επιτοκίων αναζητούν υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες που θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, πιθανότατα αύριο.
Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αποτροπή δημιουργίας «κόκκινων» δανείων καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό πισωγύρισμα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για την ελληνική οικονομία συνολικά.
Από την άλλη πλευρά οι όποια λύση δεν θα πρέπει να έρχεται κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε και της ΕΚΤ η οποία μέσω της αύξησης των επιτοκίων προσπαθεί να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει την έγκριση του επόπτη (SSM).
► Διαβάστε και: Σταϊκούρας: Οι τράπεζες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
Η πρόταση που επεξεργάζονται
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που είναι ακόμα σε φάση επεξεργασίας, προβλέπει μέρος της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, να καλυφθεί από το Δημόσιο και κατά κύριο λόγο τις τράπεζες, ώστε να πάρουν έστω και μια μικρή ανάσα οι δανειολήπτες.
Η επιδότηση θα ξεκινήσει από το νέο έτος και θα αφορά το τμήμα εκείνο των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται επιπλέον οι δανειολήπτες, με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου και έχουν επιβαρυνθεί κατά περίπου 20% - 25% από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επικείμενες νέες αυξήσεις της ΕΤΚ, το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στην περίμετρο των δυνητικά ωφελούμενων οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετηθούν τα κριτήρια του «Γέφυρα 1».
Σημειώνουν, ότι τα κριτήρια πρέπει μεν να είναι αυστηρά αλλά όχι απαραίτητα με βάσει αυτά που ορίζει ο νόμος για τους ευάλωτους αλλά να καλύπτουν τα νοικοκυριά που είναι πιο ευαίσθητα για τις αναταράξεις, όπως για παράδειγμα αυτά που επιδοτήθηκαν από το Γέφυρα ή και στα προγράμματα step up των τραπεζών.
► Διαβάστε και: Γέφυρες αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες - Κομβικής σημασίας η συνάντηση της Πέμπτης
Τι φοβούνται οι τράπεζες
Πηγές με γνώση των διεργασιών ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ένα «Γέφυρα 3», στα πρότυπα του «Γέφυρα 1» που υλοποιήθηκε στην περίοδο της πανδημίας, «κοντράει» στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σε ότι αφορά στο «ισπανικό μοντέλο» τόσο οι τράπεζες όσο και η ΤτΕ έχουν εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις καθώς τα δάνεια που θα «πάγωναν» οι δόσεις τους ή θα επιμήκυναν τον χρόνο αποπληρωμής τους, από ενήμερα (stage 1) θα κατατάσσονταν αυτόματα στην κατηγορία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (stage 2, stage 3). Αυτό θα ανάγκαζε τις τράπεζες να πάρουν μεγαλύτερες προβλέψεις, δηλαδή να δεσμεύσουν κεφάλαια.
► Διαβάστε και: Στεγαστικά: Νέες βάσεις μέσω Λονδίνου στη διελκυστίνδα κυβέρνησης - τραπεζών για τα δάνεια
Εκλεισε το θέμα της φορολόγησης τραπεζών
Και το θέμα της έκτακτης φορολογίας που έκλεισε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δύσκολα θα έπαιρνε το «πράσινο φως» από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Και αυτό καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα του 9μήνου – που προμηνύουν και ένα θετικό τερματισμό το 2022 – έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν ώστε να πετύχουν δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης (σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιος) και υψηλό αναβαλλόμενο φόρο.
Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) ανέρχονταν σε 14 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 58% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 59% το Δεκέμβριο του 2021).
► Διαβάστε και: Σκληρό μπρα ντε φερ ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τα δάνεια - Ισπανικό μοντέλο VS επιδότηση «Γέφυρα»
Οι θέσεις του ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα των πολύ υψηλών προμηθειών, να υπενθυμίσει ότι η κερδοφορία ενισχύθηκε λόγω των αυξημένων τόκων δανείων ενώ τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν «παγωμένα» και να ξεκαθαρίσει ότι η διανομή bonus στα τραπεζικά στελέχη θα γίνει βάσει των όσων προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή όχι νωρίτερα από το 2024 (χρήση 2023)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!