Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση «να μην προτρέχουν» έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει εγείρει η Eurostat για τις κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να εγγραφούν προκαταβολικά στο χρέος, χωρίς, δηλαδή, να έχουν καταπέσει.
Το τι μέλλει γενέσθαι με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» αναμένεται να τα μάθουμε μετά το 2ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος και για την παροχή εγγυήσεων και την ένταξη στον πρόγραμμα (έληξε στα τέλη Οκτωβρίου) για τις τρεις τελευταίες τιτλοποιήσεις, η δομή των οποίων αλλάζει ώστε να μην εγείρουν, ενδεχομένως, τον… προβληματισμό της Εurostat.
Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής, Sunrise III της Πειραιώς και την κοινή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την κωδική ονομασία Solar.
O υπουργός Οικονομικών απαντώντας για το θέμα σε επίκαιρες ερωτήσεις υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς και τους εταίρους της έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υποστηρίξει την θέση της ελληνικής πλευράς.
«Αλλωστε, η δομή και τα χαρακτηριστικά του "Ηρακλή" έχουν την έγκριση όλων των θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, και φυσικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, συνεπώς, τις ανακοινώσεις», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Το παράδειγμα της Ιταλίας και ο κίνδυνος
Πηγές με γνώση των διεργασιών και των συζητήσεων με τη Eurostat, αναφέρουν ότι πλέον το ζήτημα φαίνεται να… ξεπερνά την Ελλάδα που υιοθέτησε ένα πρόγραμμα που ήδη “έτρεχε” στην Ιταλία χωρίς κανέναν αστερίσκο από τη Εurostat και η οποία έρχεται…ετεροχρονισμένα να θέσει ζητήματα, «αδειάζοντας» τόσο της DGcomp όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με την εμμονή της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να «καεί» ένα πολύ χρήσιμο ευρωπαϊκό εργαλείο.
Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Eurostat κάνει πισωγυρίσματα και αναφέρουν το χαρακτηριστικό παράδειγμα των αμυντικών δαπανών και το πώς πρέπει αποτυπώνονται στο ετήσιο έλλειμμα.
Αυστηρές οι προβλέψεις για την κατάπτωση εγγυήσεων
Eνα από τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευρά – πέραν αυτού της Ιταλίας που πρώτη «έτρεξε» το αντίστοιχο με τον «Ηρακλή» πρόγραμμα, το GACs και από το 2016 η Eurostat δεν είχε εγείρει κάποια αντίρρηση, είναι ότι στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους οι ελληνικές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την κατάπτωση εγγυήσεων. Κι αυτό είναι που κοιτάνε με μεγάλη προσοχή οι επενδυτές και οι ξένοι οίκοι.
Ειδικότερα, το «υποθετικό» σενάριο προβλέπει ότι από 33 δισ. ευρώ σύνολο των κρατικών εγγυήσεων (Ηρακλής, ΕΑΤ, πλαίσιο αντιμετώπισης COVID -19) την περίοδο 2022-2030, οι καταπτώσεις θα μπορούσαν να είναι περί το 43%.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή», έχουν προϋπολογισθεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 18,560 δισ. ευρώ (μέχρι το τέλος του χρόνου θα κινούνται κάτω από τα 17,9 δισ. ευρώ λόγω αποπληρωμών).
Εκτιμάται ότι με την υπαγωγή και των τριών τιτλοποιήσεων που απομένουν, το ύψος των εγγυήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόθεση νέου «Ηρακλή» καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη πετύχει μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs).
Υπενθυμίζεται ότι η Axia σε πρόσφατη ανάλυση της είχε εκτιμήσει ότι η Eurostat θα προσθέσει μόνο 5 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος.
Σύστημα ελέγχου
Επιπρόσθετα, οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» έχουν πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες και σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μην καταπέσουν, σε αντίθεση με κρατικές εγγυήσεις που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν με σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα και την παρακολούθησή τους (εγγυημένα δάνεια προς πληγέντες προς φυσικές καταστροφές, για κοινωνικούς λόγους κ.λπ.), με αποτέλεσμα επί σειρά ετών τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών να διαφωνούν για το ύψος των καταπτώσεων και οι θεσμοί να βγάζουν την μια «κίτρινη κάρτα» μετά την άλλη, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια «μπήκε» μια σειρά.
Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα σε μια αγορά που κινείται ανοδικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!