Με περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 5,6% και χωρίς ενδείξεις -ως σήμερα- επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, παρά την αύξηση του επιτοκιακού κόστους και τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του χαρτοφυλακίου να προσεγγίζει στο τέλος του 2022 τα 3 δισ. ευρώ, η Eurobank παρουσίασε για ένα ακόμα τρίμηνο ισχυρά αποτελέσματα.
Τα συνολικά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΝPEs) υποχωρούν στα 2,4 δισ. (ή 0,7 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις), εκ των οποίων τα 900 εκατ. στο corporate, τα 500 εκατ. στεγαστικά και τα 400 εκατ. προς μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο σχηματισμός των NPEs ήταν θετικός κατά μόλις 12 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 72,7%.
Επιβάρυνση δανείων από την αύξηση επιτοκίων
Από την ανάλυση της τράπεζας, προκύπτει ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο. «Με βάση την ανάλυση, το 50% αυτού θα υποστεί από την αύξηση των επιτοκίων μια επιβάρυνση στο κόστος της τάξης του 20%-25%. Το παρακολουθούμε στενά και η όποια επίπτωση είναι διαχειρίσιμη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, μέσα στο οποίο «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται πλέον στο 6% για τη φετινή χρονιά», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, για το 2023 η ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός, αλλά σημαντικά χαμηλότερος. Ωστόσο, θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για το μέρισμα
Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος ο κ. Καραβίας τόνισε στους αναλυτές ότι οι συζήτηση με το SSM είναι διαρκής και στη τελευταία συνάντηση με τον επόπτη συμφωνήθηκε η απόφαση να ληφθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022 (στις αρχές του 2023), όταν θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις προκλήσεις του 2023.
Ο CEO της Εurobank υπογράμμισε ότι τα δυνατά μεγέθη της τράπεζας δικαιολογούν την διανομή μερίσματος, ωστόσο, στο αρνητικό σενάριο οι εποπτικές αρχές λαμβάνουν υπόψη το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αν και η Εurobank έχει καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της στις εκδόσεις ΜREL, όταν προκύψει ευκαιρία στις αγορές θα προχωρήσει ώστε να καλύψει τις ανάγκες του 2023.
Σε κάθε περίπτωση η Eurobank παραμένει η τράπεζα με τον χαμηλότερο δείκτη ΝPE στην Ελλάδα και με καταθέσεις 55,7 δισ. ευρώ, ρευστότητα από το ευρωσύστημα 11,6 δισ. ευρώ και ενεργητικό 83,438 δισ. ευρώ θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτης της και να συνεισφέρει στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης».
Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή συμμετοχή των δραστηριοτήτων του εξωτερικού με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 153 εκατ. στο 9μηνο, από 111 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το 46% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!