Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Χρυσές ισορροπίες απέναντι στις προκλήσεις αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Eurobank

Η επενδυτική άνθιση μπορεί να συνεχιστεί αλλάζοντας σταδιακά το παραγωγικό μοντέλο και μειώνοντας το επενδυτικό κενό που δημιουργήκε τη δεκαετία της κρίσης και αυτό «παρότι το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον προβληματίζει» όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς από το βήμα της εκδήλωσης των Growth Awards 2022, των βραβείων που απένειμαν για 6η χρονιά η Eurobank και Grant Thornton σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας, έχοντας ως γνώμονα τη δυναμική ανάπτυξη, την έρευνα & καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ψηφιακή εξέλιξη, την υιοθέτηση σύγχρονης προσέγγισης ESG (Environmental, Social & Governance) και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

«Παρότι το διεθνές περιβάλλον προβληματίζει, η επενδυτική άνθιση μπορεί να συνεχιστεί, αλλάζοντας σταδιακά το παραγωγικό μοντέλο και μειώνοντας το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τη 10ετία της κρίσης. Τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι πρωτοφανή. Και στο παρελθόν, θα πει κάποιος είχαμε ανάλογες ευκαιρίες που όμως δεν αξιοποιήσαμε. Τώρα όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η εμπλοκή του τραπεζικού τομέα, με την επιλογή της διάθεσης των κονδυλίων του ΤΑΑ μέσω τραπεζών και ελεγκτικών εταιριών, αποδεικνύεται καταλυτική για τις θετικές επιδόσεις» υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς σημειώνοντας ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει φέτος το 6%, διατηρώντας ανάπτυξης γύρο στο 2% και το 2023 όπου η ευρωζώνη απειλείται με ύφεση.

Ωστόσο σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, το ελληνικό επιχειρείν καλείται να βρει και το 2023 «χρυσές ισορροπιές» καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής και η αναπόφευκτη σε μεγάλο βαθμό μετακύλισης του καταναλωτές μπορεί να αποτυπωθεί στις πωλήσεις.  Και την ίδια στιγμή, είναι κρίσιμες οι στρατηγικές ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες ενώ για πρώτη φορά ενισχύεται η τάση για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Πιο αναλυτικά, σμφωνα με τη έρευνα που παρουσίασε η Grant Thorton, λόγω των τιμών της ενέργειας 9 στις 10 επιχειρήσεις θα δουν αύξηση στο κόστος παραγωγής και 5 στις 10 θα θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων άνω του 10%.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της κατά την τρέχουσα δύσκολη περίοδο: ποσοστό 76% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αυξάνει τις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών σε ευθεία γραμμή με την αύξηση του κόστους τους, το 13% λέει ότι θα προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ ποσοστό 11% των επιχειρήσεων θα αυξήσει λιγότερο της αύξησης του κόστους τους.

Επίσης:

  • Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αισιοδοξούν για τα έσοδά τους και οι 6 στις 10 για τα κέρδη τους, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει αυξημένη τάση για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τις 5 στις 10 επιχειρήσεις να θεωρούν δεδομένες τις αυξήσεις μισθών.
  • Οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες από σε σχέση πέρσι αναφορικά με την πορεία της οικονομίας καθώς το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται σε 41% έναντι 63%. Σε ότι αφορά την πορεία των δικών τους επιχειρήσεων το 69% βλέπει αύξηση εσόδων από 81% πέρυσι, το 59% κερδοφορία από 74% πέρυσι, ποσοστό 59% επίσης βλέπει αύξηση εξαγωγών, έναντι 64% το 2021, 47% -από 59% πέρυσι- αναμένει ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ για πρώτη φορά, είναι αυξημένο το ποσοστό όσων βλέπουν αυξήσεις μισθών.
  • Σε ότι αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων  το επόμενο 12μηνο προτεραιότητα αποτελούν η ψηφιακός μετασχηματισμός και βελτιστοποίηση των εσωτερικών λειτουργικών διαδικασιών με ποσοστό πρόσθεσης άνω του 85%. Ακολουθούν, η προσπάθεια μείωσης του κόστους (82% από 77% πέρυσι), η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προσωπικού πωλήσεων (70% από 71%), η ανάπτυξη της δραστηριότητας σε αγορές στο εσωτερικό (69% από 74%), η επικέντρωση σε θέματα χρηματοδότησης (64% από 57%), η επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό και η ανάπτυξη – προσέλκυση ταλέντου (61% από 60%) και η αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου (σταθερά στο 60%), του Ταμείου Ανάκαμψης (53% από 57%) κ.ά.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι σε ποσοστό 62% (έναντι 71% το 2021) θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, με τις μισές από αυτές – δηλαδή 33% έναντι 41% πέρσι – να θεωρούν ότι και για τις ίδιες θα είναι θετική η επίδραση.

Ετοιμα προς υποβολή στο ΤΑΑ, είναι το 58% των επενδυτικών σχεδίων – έναντι 52% το 2021 – στο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται σταθερά το 14% ενώ αυξημένο σε σχέση πέρσι είναι το ποσοστό των σχεδίων που βρίσκεται σε  φάση αρχικής σκέψης και αξιολόγησης (58% έναντι 52% πέρσι).

Αναφορικά με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ως πολύ πιθανή την επένδυση για ψηφιακή μετάβαση (48%) και ακολουθούν ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (35%), πράσινη μετάβαση (33%) και απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή (31%).

Οι παράγοντες που μπορεί να φρενάρουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Ανοδος τιμών, υψηλός πληθωρισμός και μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών συνιστούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» και για τις επιχειρήσεις. Αποτελούν τα κύρια πιθανά εμπόδια για την ανάπτυξη τους μαζί με τα επακόλουθα (αβεβαιότητα, αυξηση λειτουργικού κόστους, μειωμένη ζήτηση) και σε αυτά προστίθενται  η υψηλή φορολογία –αβεβαιότητα φορολογικού καθεστώτος, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αύξηση επιτοκίων, αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, περιορισμοί σε θέματα χρηματοδότησης , γραφειοκρατία, κυβερνοεπιθέσεις κ.α

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Μανόλης Μιχαλιός, Partner Head of Assurance  ανέφερε τα εξής: «Είναι εμφανές ότι τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν επηρεάσει σημαντικά την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι δείκτες προσδοκιών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την πορεία της οικονομίας κατέγραψαν πτώση. Ωστόσο, η ανάπτυξη που είχε σημειωθεί το 2021, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων, προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα σημαντικό εφόδιο προκειμένου να διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά. Στις έννοιες της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας προστίθεται πλέον και η έννοια της εξέλιξης, συνθέτοντας ένα τρίπτυχο χαρακτηριστικών που δύνανται να οδηγήσουν το ελληνικό επιχειρείν με επιτυχία στην επόμενη ημέρα. Ο θεσμός των Growth Awards θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, και που στοχεύουν πάντα στο μέλλον».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ