Νέα
  • ΓΔ: 1535.34 -0.27%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress Test: Δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Το 2021 θα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η χρονιά των τραπεζών. Οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, είναι αναμφίβολα πολλές και το ζητούμενο είναι να τις περάσουν με καλό βαθμό, προκειμένου να μπουν ξανά σε μονοπάτια του παρελθόντος που θέλουν να ξεχάσουν.

Η αρχή γίνεται με τα stress test, που ήδη έχουν ξεκινήσει και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν θέμα και θα περάσουν τα test και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αυξήσεων κεφαλαίων. Δεν πρόκειται βέβαια να κάνουν έναν υγιεινό περίπατο.

Μείωση των κόκκινων δανείων 

Ο βασικός λόγος είναι σε σχέση με την τελευταία άσκηση που διενεργήθηκε το 2018, οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, τόσο σε ότι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ξεκινούν αυτή την δοκιμασία σε ακραίες συνθήκες από σχετικά καλή αφετηρία.  

Εκείνο πάντως που αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα είναι χειρισμός που θα υπάρξει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή δόσεων, λόγω της πανδημίας. 

Οι ασκήσεις είναι δύο. Η πρώτη γίνεται υπό την εποπτεία της EBA και αφορά τις 50 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες και η άλλη υπό την ΕΚΤ και εντοπίζεται στις υπόλοιπες, συστημικές τράπεζες από κάθε χώρα.

Το αποτέλεσμα των δύο ασκήσεων θα ληφθούν σημαντικά υπόψη στην αξιολόγηση στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης, το προσεχές φθινόπωρο.

Ο οδικός χάρτης της EBA

Την περασμένη εβδομάδα, η EBA δημοσίευσε τις μακροοικονομικές παραδοχές της άσκησης του 2021, η οποία έχει καλύτερες παραμέτρους για την ελληνική οικονομία, τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές όσο και σε σχέση με αυτή που ματαιώθηκε το 2020.

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με μέση αύξηση 4,2% του ΑΕΠ, κατά την τριετία 2021-23, μέση αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 2,6% και των εμπορικών ακινήτων κατά 0,3%.

Οι δυσμενείς παραδοχές 

Στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται ύφεση εφέτος της τάξεως του 1,8% και 2,5% το 2022. Η οικονομία επιστρέφει σε ανάκαμψη το 2023, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,7%. Η ανεργία θα φθάσει στο 18,9% φέτος και στο 22,1% το 2022.

Την ίδια στιγμή, στο δυσμενές σενάριο η πρόβλεψη αναφέρει ότι η μέση πτώση στις τιμές των κατοικιών θα είναι 3,4% και των εμπορικών ακινήτων 8,7%, κατά την διάρκεια της τριετίας 2021-23.

Πάντως η πορεία για τις τιμές των ακινήτων, αποτελούν μία σημαντική παράμετρο για τις τράπεζες, λόγω του ύψους των δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων και δευτερευόντως της βαρύτητας στο ενεργητικό των ανακτηθέντων από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες, έδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε επίπεδο οργανικών εσόδων, κατά την διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς. Παρόλα αυτά τα προ προβλέψεων κέρδη στο δυσμενές σενάριο δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα. Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2020, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 10% και οι τράπεζες εμφάνισαν αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών κατά 5%.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ