Γενικό «πάγωμα» πλειστηριασμών μέχρι νεωτέρας φαίνεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα λάβει, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες και το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Η εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν λιτή και σαφής: να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός ακινήτου για όσο διάστημα υπάρχει η καραντίνα και γενικά υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στην λειτουργία της οικονομίας.
Οι τράπεζες μάλιστα πίεζαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στις 15 Μαρτίου και να παραμείνουν παγωμένοι μόνο εκείνοι που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Προς την κατεύθυνση αυτή συντάχθηκαν και οι services, αλλά τελικά δεν βρήκαν στους δανειστές ευήκοα ώτα, κάτι που εξέπληξε αυτούς που το ζήτησαν και βέβαια χαροποίησε το υπουργείο Οικονομικών που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα, για την ώρα τουλάχιστον.
Φρένο λόγω πανδημίας
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι απλός, ότι δηλαδή είναι και άκομψο και σε κάποιες περιπτώσεις και άδικο, την ώρα που η χώρα ταλανίζεται από τον κορονοϊό, να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Έτσι φαίνεται να μένουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί από την πλευρά των τραπεζών να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου μήνα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σχεδόν 2.000 ακίνητα, θα μπορούσαν να εκ πλειστηριαστούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα.
Οι δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει να ξαναδούν το θέμα σε επόμενη φάση και όταν βέβαια το θέμα lockdown θα ανήκει στο παρελθόν ή τουλάχιστον να έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ.
Η κουλτούρα των πληρωμών
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θέλουν να προστατεύσουν την κουλτούρα των πληρωμών και επιμένουν να πάψει να υπάρχει άκριτη προστασία από πλειστηριασμούς. Ως αντίβαρο βέβαια δέχονται να παγώσουν για ένα διάστημα τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία κάτω από ένα όριο, που το οριοθετούν περίπου στα 150.000 ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως δεν φαίνεται να ανοίγει άμεσα το θέμα πλειστηριασμών.
Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν προκειμένου να ετοιμάζουν ότι την «χαρτούρα» για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που για τις μεν επιχειρήσεις η νέα ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η Μαρτίου και για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νέα παράταση, δεδομένου ότι ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος για τις αρχές και εν μέσω πανδημίας και lockdown το έργο δυσχεραίνεται.
Πάγωσαν τα αναγκαστικά μέτρα
Σε εκείνο που φαίνεται να επιμένουν και δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω οι τράπεζες είναι στην συνέχιση και όχι στο πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων, όπως οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις που αποτελούν προηγούμενα στάδια, της ρευστοποίησης ενός ακινήτου.
Παράλληλα δεν τρέχουν και οι διαδικασίες εκτέλεσης όπως η καταβολή του πλειστηριασμάτος, ακόμη και ρευστοποιήσεις ακινήτων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που έχει φέρει σε οικονομία, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!