Γυρίζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεχίζουν τα προγράμματα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs), παρά τα νέα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία περιγράφει ότι μπορεί την άνοιξη η πανδημία να διέκοψε τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια που είχαν συγκεντρώσει από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα πριν από μια δεκαετία, ωστόσο τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια.
«Κύμα ευκαιριών»
«Αρκετοί επενδυτές είναι στη διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για κάτι που βλέπουν ως ένα κύμα ευκαιριών», λέει ο Alok Gahrotra, partner στην ομάδα υπηρεσιών συμβούλων της Deloitte. Η WSJ σημειώνει ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Alpha Bank ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ, μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο αποκλειστικός πλειοδότης είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους για αυτό που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η καθεμία το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι οι παράγοντες-κλειδιά που έχουν βοηθήσει στη μείωση των NPLs για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο:
- Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και
- Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά τιτλοποιημένων NPLs
Το σημείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες
Η κρίση στην ευρωζώνη, συνεχίζει η WSJ, και τα προβλήματα που δημιούργησε στις τράπεζες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ορισμένων από τα μεγαλύτερα αμερικανικά επενδυτικά funds, όπως των Pimco, Cerberus Capital Management και της Apollo Global Management, που έσπευσαν να αγοράσουν τιτλοποιήσεις NPLs σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Το σημείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο έχει ως βάση του ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και μέσω του οποίου οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισής τους», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.
«Καθώς στις τράπεζες επιτρέπεται να παρέχουν χρηματοδότηση υπό την εγγύηση του κράτους για μια λογική αμοιβή, οι διαδικασίες είναι πολύ καλύτερες από τις άμεσες πωλήσεις, χωρίς να δημιουργούν κεφαλαιακή επιβάρυνση», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κουτσογιάννης, οικονομικός διευθυντής της Attica Bank, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPLs υποχώρησε στο 45% περίπου, από την κορυφή του 62%, μέσω δύο τιτλοποιήσεων πριν από το πρόγραμμα «Ηρακλής». «Δουλεύουμε σαν πυροσβέστες, σβήνοντας τις φωτιές, αλλά στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες χρειάζεται να επιστρέψουν στις τραπεζικές εργασίες», δήλωσε ο κ. Κουτσογιάννης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!