Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμος Κατσέλη: Ενας στους δυο χάνει τη δίκη - Οι επιλογές μετά την απορριπτική απόφαση

Με σχεδόν τις μισές δικαστικές αποφάσεις να είναι απορριπτικές, η εκκαθάριση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μπαίνει στην τελική ευθεία, κλείνοντας το σημαντικότερο ίσως κεφάλαιο στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2010.

4 στις 10 αποφάσεις εις βάρος του δανειολήπτη 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, σε περίπου 11.000 περιπτώσεις, το 44% των αποφάσεων βγήκαν σε βάρος του δανειολήπτηπου θα κληθεί να καταβάλει το σύνολο της οφειλής και μάλιστα εντόκως.

Πρόκειται για δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και κυρίως όσοι έλαβαν απορριπτική απόφαση για λόγους περισσότερο τυπικούς και λιγότερο ουσίας (βλ. στρατηγικοί κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν το πλαίσιο προστασίας).

Για αυτές τις περιπτώσεις η προσφυγή στον πιστωτή - στους servicers κατά κύριο λόγο - για την εξεύρεση λύσης και ρύθμισης τού δανείου αποτελεί μονόδρομο, ώστε να αρχίσουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η τακτική που ακολουθούν τράπεζες και servicers

Τράπεζες και servicers ακολουθούν, και στην περίπτωση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που απορρίφθηκαν, το πλαίσιο των ρυθμίσεων που ισχύει για όλους τους άλλους δανειολήπτες.

Ετσι, με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, αναζητείται μια βιώσιμη ρύθμιση που μπορεί να προβλέπει εφάπαξ καταβολή ενός μέρος της οφειλής που κυμαίνεται συνήθως από 10%-20%, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, δηλαδή να μην είναι άνω των 75 ετών όταν θα αποπληρωθεί το δάνειο- και ενδεχομένως «κούρεμα» της οφειλής, το οποίο εξαρτάται από την αξία του ενεχύρου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, οι πιστωτές είναι σχετικά φειδωλοί στο ζήτημα «κουρέματος» στην περίπτωση των απορριφθέντων του νόμου Κατσέλη, ιδιαίτερα αν κατά το παρελθόν είχε προταθεί στον δανειολήπτη να «βγει» από τον νόμο και να ρυθμίσει διμερώς με την τράπεζα το δάνειό του.

Όπως θυμίζουν, πριν από μερικά χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων που θα έπαιρναν δικάσιμο μετά από πολλά χρόνια (ακόμα και το 2028), οι τράπεζες προσέφεραν σε δανειολήπτες που είχαν μεγάλες πιθανότητες απόρριψης διμερείς ρυθμίσεις, που περιελάμβαναν γενναίο «κούρεμα» της οφειλής.

48.033 εκκρεμείς υποθέσεις

Πρόκειται για 48.033 εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες έπρεπε να επικαιροποιήθουν τα στοιχεία ώστε να οριστεί νέα δικάσιμος με στόχο το σύνολο των υποθέσεων να έχει εκδικαστεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Τελικά, νέα δικάσιμο πήραν ή θα πάρουν 37.315 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 6.716 (18%) το 2021. Από τις υπόλοιπες, ο κύριος όγκος, κοντά στο 80%, εντός του 2022 και το περίπου 20% τους πρώτους μήνες του 2023.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν δώσει οι θεσμοί μέσω της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό και ειδικότερα το 95% θα πρέπει να έχει εκδικαστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ