To business plan και το capital plan που αναμένεται να καταθέσει προς έγκριση στην ΤτΕ η διοίκηση της Attica Bank προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που θα πρέπει να καλυφθούν και με ποιoν τρόπο και θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις προς την πλήρη εξυγίανση και είσοδό της σε αναπτυξιακή πορεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων (ΤΜΕΔΕ/Εllington και ΤΧΣ) είναι διαρκείς και εν αναμονή του πορίσματος της DBRS για το «λογαριασμό» της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Omega, αξίας 1,3 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να ενταχθεί στον «Ηρακλή».
Το εν λόγω πόρισμα επρόκειτο να παραδοθεί την περασμένη Παρασκευή στη διοίκηση της Αttica κάτι το οποίο δεν συνέβη με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η νέα προθεσμία είναι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Το ύψος των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών
Οι πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι η ζημιά από την ένταξη του Omega στον «Ηρακλή» που λήγει τον επόμενο μήνα, θα είναι περί τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση τουλάχιστον ΒΒ.
Μαζί με τη ζημιά των περίπου 130 εκατ. ευρώ των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Αstir 2 (αξίας 320 εκατ. ευρώ και 340 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), αλλά και των πρόσθετων προβλέψεων 100 εκατ ευρώ για το Μetexelixis (εκτός «Ηρακλή»), καθώς και άλλων αναγκών, το ύψος των συνολικών κεφαλαίων αναγκών φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης, στην παρούσα φάση θα είναι κοντά στα 400 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί από το business plan και το capital plan, τα οποία… πήραν παράταση, καθώς η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 16 του μήνα.
Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Ετσι, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει πόσες θα είναι οι κεφαλαιακές «ενέσεις» αλλά και αν θα μπουν δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή», σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι, καθώς όπως αναφέρεται στις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της Attica, «οι δυσμενείς, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθήκες καθιστούν εύλογη την επανεξέταση της μέχρι σήμερα στρατηγικής ένταξης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η ισχύς του οποίου λήγει τον προσεχή Οκτώβριο».
Σε κάθε περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές των 365 εκατ. ευρώ που αναφερόταν στη συμφωνία των μετόχων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να στηρίξουν την τράπεζα με βάση και τα νέα δεδομένα. Ετσι εξετάζεται η τμηματική καταβολή, σε βάθος τριετίας, με δύο ή και περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2021 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ, με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή που έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην επόμενη φάση με τον ιδιώτη μέτοχο ΤΜΕΔΕ/Ellington, ώστε να αποκτήσει ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!