Οι τράπεζες άρχισαν να έχουν σημαντικά κέρδη από τις χορηγήσεις δανείων καθώς τερματίζεται η εποχή των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.
Οι πέντε μεγαλύτερες από τις τράπεζες της ΕΕ που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο έως τώρα, κατέγραψαν συνολική αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 3,74 δισ. ευρώ ή 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα συνολικά κέρδη τους ήταν αυξημένα 50%, ενώ άλλες μεγάλες τράπεζες, περιλαμβανομένων της Societe Generale και της Commerzbank, θα παρουσιάσουν την άλλη εβδομάδα τα αποτελέσματά τους.
Τα κέρδη είναι και για τις πέντε αυτές τράπεζες υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ιστορικά υψηλά κέρδη για τη BNP Paribas
Ιδιαίτερα ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα για τη γαλλική BNP Paribas, η οποία κατέγραψε τα ιστορικά μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη, ενώ τα κέρδη της ιταλικής UniCredit αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν πέντε ετών.
Μεγάλο μέρος της εξέλιξης αυτής οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατάργησε την περασμένη εβδομάδα τα αρνητικά επιτόκια, με την αύξηση στο μηδέν (από -0,5%) του επιτοκίου για την αποδοχή καταθέσεων.
Oι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια χορηγήσεων
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν προεξοφλήσει την κίνηση αυτή και έτσι είχαν επιβάλει τους τελευταίους μήνες υψηλότερα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων για να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους τους.
Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη για τις τράπεζες μετά από μία δεκαετία που τα έσοδά τους από τα δάνεια μειώνονταν καθώς τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είχαν διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ – το οποίο πληρώνει στις τράπεζες για να διατηρούν τα χρήματά τους σε αυτή – έγινε αρνητικό στα μέσα του 2014, με στόχο να ενθαρρυνθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις χορηγήσεις φθηνών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πράγματι, τα δάνεια έγιναν φθηνότερα και η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίχθηκε, αλλά παράλληλα ήρθαν τα πάνω κάτω, με κάποιες τράπεζες να χρεώνουν τους καταθέτες τους για να καλύψουν το κόστος από το αρνητικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Αύξηση των προβλέψεων λόγω πληθωρισμού
Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους για πιθανά κόκκινα δάνεια λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, αλλά ο αντίκτυπος έως τώρα δεν ήταν έντονος.
Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένες. Αρκετές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, έχουν προειδοποιήσει για τις ζοφερές οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ρωσία διακόψει πλήρως τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι στο σενάριο αυτό θα αυξηθούν τα κόστη κινδύνου κατά 0,2% των συνολικών δανείων φέτος και το 2023 ή κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Το τέλος των αρνητικών επιτοκίων σημαίνει ότι οι τράπεζες, που χρέωναν τους πελάτες για τις καταθέσεις τους, θα πρέπει να σταματήσουν την πρακτική αυτή. Θα είναι επίσης απίθανο να παίρνουν επιδοτούμενα δάνεια της ΕΚΤ, τα γνωστά ως μακροπρόθεσμες συναλλαγές αναχρηματοδότησης, τα οποία υπήρξαν σημαντική πηγή εσόδων τα τελευταία χρόνια.
Η Ισπανία φορολογεί τα έσοδα των τραπεζών
Κάποιες κυβερνήσεις στην ΕΕ θέλουν να φορολογήσουν τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.
Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τετάρτη έναν νέο φόρο 4,8% στα έσοδα των τραπεζών από τόκους και προμήθειες, ενώ η Πολωνία αναγκάζει τις τράπεζες – οι οποίες παραδοσιακά χορηγούν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια – να δώσουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων για στεγαστικά δάνειά τους.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!