Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο για τη δημιουργία ισχυρής ζώνης άμυνας, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν με δικά τους μέσα (bail-in) σε περίπτωση μίας αποτυχίας και να μη χρειασθούν κρατική βοήθεια.
Αυτό αναφέρει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB), στην πρώτη έκθεσή του για τη δυνατότητα εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών (bank resolvability), ενώ τονίζει ότι θα συνεχίσει την πίεση ώστε να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος για όλες τις τράπεζες έως το τέλος του 2023.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν επιτύχει ακόμη τον σχετικό στόχο για τις εκδόσεις ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που θα χρειάζονταν bail-in.
Οι περισσότερες τράπεζες έχουν επιτύχει τον στόχο
Σύμφωνα με το SRB, το ποσό των ομολόγων αυτών που θα χρησιμοποιούνταν για την αναπλήρωση κεφαλαίων τους έχει μειωθεί στα 32,6 δισ. ευρώ ή στο 0,45% της συνολικής έκθεσης σε κίνδυνο.
Αν και οι περισσότερες τράπεζες έχουν επιτύχει τον στόχο για την έκδοση τέτοιων μέσων, γνωστών ως MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities), το SRB αναφέρει ότι κάποιες τράπεζες δεν έχουν βελτιώσει ακόμη κάποια άλλα στοιχεία που διασφαλίζουν μία ομαλή «εξυγίανση» ή εκκαθάριση στην περίπτωση κρίσης.
«Είδαμε καλή πρόοδο από όλες τις τράπεζες, με αιχμή τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, βλέπουμε επίσης ξεκάθαρα τους τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή το 2022 και το 2023», δήλωσε η επικεφαλής του SRB, Ελκε Κένιχ, σε ανακοίνωσή της.
Όπως σημειώνεται, πρόοδος χρειάζεται από όλες τις τράπεζες αναφορικά με τη γρήγορη κινητοποίηση ρευστότητας και ενέχυρων κατά τη διάρκεια της εξυγίανσης και τη βελτίωση της ικανότητας αναδιάρθρωσης των τραπεζών και διαχωρισμού των δραστηριοτήτων τους μετά από μία αποτυχία, ώστε να μπορούν να συνεχισθούν κρίσιμες υπηρεσίες τους από μία νέα ιδιοκτησία.
Το SRB θα προχωρήσει σε περισσότερα τεστ στις τράπεζες που έχουν καθυστερήσει να καλύψουν τις σχετικές υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο.
Προχωρημένη η προετοιμασία για bail-in
Οι περισσότερες τράπεζες του SRB, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής έκθεσης σε κίνδυνο, προορίζονται για εξυγίανση σε περίπτωση αποτυχίας. Αντίθετα, εκκαθάριση προβλέπεται για τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί το 3% της συνολικής έκθεσης σε κίνδυνο, οι οποίες αφορούν κυρίως δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες καθώς και μικρότερες τράπεζες με συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.
Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να απορροφήσουν ζημιές και να ανακεφαλαιοποιηθούν σε περίπτωση αποτυχίας.
Πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί στους τομείς της διακυβέρνησης, της υλοποίησης του bail-in, της λειτουργικής συνέχειας, της πρόσβασης στις υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών και στον σχεδιασμό επικοινωνίας. Για παράδειγμα, έχουν αναλάβει σημαντική δράση για να είναι σε θέση να υλοποιήσουν το bail-in με σύντομη ειδοποίηση, να διατηρήσουν τη συνέχεια κρίσιμων λειτουργιών και βασικών επιχειρηματικών γραμμών τους και να έχουν τη βασική πληροφόρηση που χρειάζεται για την εξυγίανση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!