Μετά από δέκα και πλέον χρόνια οι μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βλέπουν να πλησιάζει η ώρα της διανομής μερισμάτων, γεγονός που θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την τραπεζική κανονικότητα για τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η μια κρίση διαδέχεται την επόμενη (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία) και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό διαρκές «stress test».
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria άναψε το «πράσινο φως» για τη διανομή μερισμάτων, καθώς εδώ και μήνες έχει αρθεί το γενικό απαγορευτικό που είχε επιβάλει η ΕΚΤ λόγω της πανδημίας και της στήριξης των τραπεζών με μέτρα νομισματικής πολιτικής για να μη «μολυνθούν» από τον Covid.
SSM: Εξετάζει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση
Βέβαια, με δεδομένο ότι οι προκλήσεις για το ευρωσύστημα συνολικά παραμένουν, ο επόπτης, δηλαδή ο SSM, εξετάζει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, δηλαδή εγκρίνει υπό όρους και προϋποθέσεις τη μερισματική πολιτική κάθε τράπεζας.
Από άλλωστε ήταν ξεκάθαρο και στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που έκαναν οι CEOs τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφερόμενοι τους σχεδιασμούς τους για τη διανομή μερισμάτων. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, πέρα από τα κεφαλαιακά τους μεγέθη, κλειδί είναι το απόθεμα των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει σε ό,τι αφορά τη εξυγίανση των ισολογισμών τους. Η συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» σε αυτό το σκέλος ήταν καταλυτική, όπως αναγνώρισε και ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Andrea Enria.
Eurobank: Μέρισμα από τα κέρδη του 2022
Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος είναι η Eurobank, που ήδη πέρσι τον Μάρτιο είχε θέσει ως στόχο τη διανομή μερίσματος και ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου τη σχετική συζήτηση με τον επόπτη, τον SSM.
H τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης της δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% από φέτος, που θα ανοίξει τον δρόμο για διαμονή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, ενώ ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 6,0%. Σημειώνεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της Eurobank το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ.
Εθνική: Συζητήσεις με τον SSM
Και η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της φετινής οικονομικής χρήσης, και στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επόπτη.
«Ο ισχυρός ισολογισμός, η ενδυναμωμένη κεφαλαιακή θέση και η συνεχώς βελτιούμενη κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας διασφαλίζουν τη θετική προοπτική της, η οποία επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2022», ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς.
Στα 208 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με τα οργανικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 125 εκατ. ευρώ. Ο εγχώριος δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 6,5%.
Alpha Bank: Από τα κέρδη του 2023 το μέρισμα
Για την Alpha Bank η πληρωμή μερισμάτων θα γίνει από τα κέρδη του 2023, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι όροι ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30% -με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων.
«Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης», ανέφερε στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης.
Η τράπεζα ανακοίνωσε 125,4 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους και 134 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους, ενώ μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου ο δείκτης ΝPE θα έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, από 12% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.
Πειραιώς: Το βασικό σενάριο για το μέρισμα
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, το βασικό σενάριο -όπως παρουσιάστηκε στο επιχειρησιακό πλάνο 2022-2025- προβλέπει διανομή μερίσματος το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024. Το ποσοστό διανομής έχει οριστεί στο 35%. Πάντως, έχει προβλεφθεί και η περίπτωση διανομής μερίσματος έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2024, με διανομή 20% των κερδών του 2023.
Το α’ τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 520 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη ήταν 93 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της δραστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων προβλέψεων. Ο δείκτης NPE παρέμεινε στο επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου (12,6%), σημαντικά χαμηλότερος από το 46,2% του Μαρτίου του 2021, και βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιου ποσοστού μέχρι τα τέλη του έτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!