Νέα
  • ΓΔ: 1391.78 +0.52%
  • Τζίρος: 45,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα δάνεια»: Οπου δεν πίπτει «θεραπεία» έρχεται πλειστηριασμός

Πηγή: Pixabay

Σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και χωρίς να διαφαίνεται άμεσα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) στις οποίες βρίσκεται ο κύριος όγκος των «κόκκινων» δανείων» δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και προσηλωμένες σε δύο κυρίως στόχους:

  1. την παροχή βιώσιμων ρυθμίσεων και «θεραπείας» των προβληματικών δανείων ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στη χρηματοδότηση τα νοικοκυριά και κυρίως οι επιχειρήσεις.  
  2. την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στα business plans των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cepal Θεόδωρο Αθανασόπουλο, φέτος θα γίνουν  40.000-50.000 πλειστηριασμοί και όπως σημείωσε είναι ο αριθμός που πρέπει να γίνεται ετησίως ώστε να επιτευχθούν τα πλάνα των τιτλοποιήσεων. Από το βήμα του 4ου NPL Summit υπενθύμισε ότι ο ίδιος αριθμός πλειστηριασμών γινόταν και το 2007, το 2008 και το 2009. Το διαθέσιμο εισόδημα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί, είπε ο Θ. Αθανασόπουλος και σημείωσε ότι σε πληθωριστικό περιβάλλον θα δεις και άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Στην πρόσφατη έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, προβλέπεται ότι από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο και βάσει των προγραμματισμένων στρατηγικών για τη διαχείριση των ανοιγμάτων το εν λόγω ποσοστό είσπραξης προέρχεται κατά 58,6% από ρυθμίσεις, 35,6% από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και τέλος 5,5% από τις απλές εισπράξεις.

Επιτάχυνση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής» για τις 4 συστημικές τράπεζες, με τιτλοποιήσεις με ακαθάριστη λογιστική αξία περίπου 48 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής Ι & ΙΙ και κάποιες ακόμα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022.

Επεσήμανε ότι η επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που είχαν «παγώσει» στη διάρκεια της πανδημίας και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να επιταχύνουν τους επιτυχημένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να βελτιώσουν το ποσοστό ανάκτησης.

Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης από εκείνη που όλοι είχαν εκτιμήσει, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα business plan που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις, που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου.

Η πρόκληση αφορά όλους και επομένως όλοι πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη προσήλωση στο στόχο και «το όποιο πρόσκομμα μπορεί από μόνο του να είναι μικρό, αλλά κάθε πρόσθετη καθυστέρηση λόγω π.χ. της κινητοποίησης ενός κλάδου για ένα διαφορετικό θέμα πχ πρόσφατη απεργία συμβολαιογράφων ή της παράτασης μιας εκκρεμότητας - για παράδειγμα στη δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη - μπορούν να έχουν σωρευτικά σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης (servicers) και CEO της doValue Τάσος Πανούσης. Και ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά  η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι επιλογή και προτεραιότητα αλλά έσχατη λύση.

«Να αποφύγουμε την υποτροπή»

«Χωρίς την ύπαρξή της, όμως, δημιουργείται μια αίσθηση θεσμικής χαλαρότητας σε εκείνους ακριβώς που θέλουν να αποφύγουν υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβαν και μπορούν να εκπληρώσουν. Η επιτάχυνση, επομένως, των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι αναγκαία για να αποφύγουμε την υποτροπή σε μια κουλτούρα μη πληρωμών, που είχε αναπτυχθεί στη χώρα μας κάποιο διάστημα και κάναμε πολύ κόπο για να αναστρέψουμε. Η βελτίωση είναι σημαντική και πρέπει με κάθε τρόπο να τη διαφυλάξουμε, γιατί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται αποτελεί τη βάση του πιστωτικού συστήματος και θεμέλιο για της παραγωγικής δραστηριότητας σε μια ελεύθερη οικονομία.» εξήγησε ο Τάσος Πανούσης.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι περί του παρόντος τα δάνεια που παρουσιάζουν εκ νέου αθέτηση μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης είναι περίπου 7%, πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικοί μοχλοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων: η ίδρυση δημοσίου γραφείου πιστώσεων (Credit Bureau), το sale & lease back για τους ευάλωτους οφειλέτες. Και κυρίως, η απρόσκοπτη υποβολή αιτήσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Αναγκαίο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλοι οι μηχανισμοί

Μετά από μια περίοδο που αφιερώθηκε στην επίλυση τεχνικών και διαδικαστικών προβλημάτων, η εικόνα βελτιώνεται ουσιαστικά. Η πλατφόρμα λειτουργεί, έχει ήδη 700 περιπτώσεις δανείων ύψους άνω των 200 εκατ. που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους τουλάχιστον 30% όπου η διαδικασία ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται.

Για να πετύχουν τους στόχους τους οι servicers και για να λειτουργήσει η οικονομία, όπως εξήγησε η Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager, Retail, SB & Agri Recovery της Ιntrum Hellas, είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλοι οι μηχανισμοί: η δεύτερη ευκαιρία, με τον εξωδικαστικό και την πτώχευση, οι πλειστηριασμοί αλλά και η αγορά ακινήτων.

Εκτίμησε, εξάλλου ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω  το ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από επενδυτές για τις ευκαιρίες από τη δευτερογενή αγορά απαιτήσεων και για τα ακίνητα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των οχημάτων τιτλοποίησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ