Στις προοπτικές και τις εναλλακτικές επιλογές για χρηματοδότηση επιχειρηματικών-επενδυτικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε ο ανώτερος διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank Ευάγγελος Καλαμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ «Strategies for financing growth» του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ο κ. Καλαμάκης επεσήμανε την πολύ καλή και άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ εξήρε και την σχετική πλατφόρμα που έχει ετοιμαστεί. «Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε αιτήσεις για το ΤΑΑ και ήδη αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια. Η διαδικασία δεν αλλάζει, η Τράπεζα προηγείται και αξιολογεί ένα επενδυτικό σχέδιο και το κρίσιμο είναι, όχι ότι αξιολογείται το δάνειο, αλλά, όπως απαιτεί και το πρόγραμμα του ΤΑΑ, αξιολογείται η δημιουργία αξίας» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «το TAA χαμηλώνει την μπάρα» που χρειάζεται να ξεπεράσει ένα επενδυτικό σχέδιο και «αυτό είναι ωφέλιμο γιατί θα συμπληρώσει και θα μοχλεύσει τα κεφάλαια των τραπεζών, καθώς το ζητούμενο είναι ποιες είναι αυτές οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αξία».
«Το corporate finance είναι στο DNA μας. Συμβουλεύουμε αντιστοιχώντας τις επενδυτικές ανάγκες στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενθαρρύνουμε και διευκολύνουμε το άνοιγμα προς κεφάλαια πάσης προέλευσης ακόμα και αν δεν είναι δικά μας. Δεν παρέχουμε απλώς δάνεια. Λύνουμε την εξίσωση για τον πελάτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαμάκης, ενώ τόνισε πως «στην Alpha Bank έχουμε την μακρά εμπειρία, την ικανότητα να συμβουλεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές με ολιστική προσέγγιση, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο πλήρες "μενού" λύσεων».
Επεσήμανε επίσης πως η χρηματοδότηση επιχειρηματικής/επενδυτικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται στα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια και στα ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών, όπως προστάζει «το παλαιό, παραδοσιακό μοντέλο», εξηγώντας ότι «πέραν του θεσμικού χαρακτήρα χρηματοδοτικών εργαλείων, έχουμε και τις κεφαλαιαγορές».
«Οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά την άμεση χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις το 2019-2021 και συνεχίζουν ακάθεκτες και το 2022. Πλέον αυτών όμως, υποστήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων άνω των 3 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρηματιστήριο κατά το 2021», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλα βήματα την τελευταία πενταετία. Προσφέρουν δανειακά κεφάλαια διάρκειας μεγαλύτερης των 20 ετών για υποδομές και μεγάλα έργα.
«Εχουν αναπτύξει ιδιαίτερα το Project Finance προσφέροντας "κουστουμαρισμένες" λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, ενώ έχουν διευρύνει την γκάμα δραστηριότητάς τους προσφέροντας leveraged finance έως και mezzanine finance» είπε σχετικά. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμάκη, όλα τα παραπάνω αποτελούν το corporate finance, που ουσιαστικά αφορά στη γνώση και την ειδικότητα να «αναγνωρίσεις τους κινδύνους και ευκαιρίες πίσω από κάθε αναπτυξιακή επένδυση και να τους αντιστοιχίσεις με την κατάλληλη κεφαλαιακή διάρθρωση, διαλέγοντας από το "διευρυμένο μενού" χρηματοδοτικών λύσεων».
Διευκρίνισε όμως, ότι η επενδυτική απόφαση προηγείται της χρηματοδοτικής και «δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν χρήματα, πρέπει να πραγματοποιείται μία επένδυση». Πραγματοποιείται μία επένδυση επειδή μπορεί να στηρίξει τα κεφάλαια που θα την χρηματοδοτήσουν. Επίσης, επεσήμανε ότι η Alpha Bank έχει στηρίξει νέους επενδυτές να εισέλθουν στην Ελλάδα και έδωσε ως παράδειγμα την πρόσφατη εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ από την Macquarie, στην οποία η Τράπεζα συνεργάστηκε με την τελευταία, κατάλαβε τις ανάγκες του project και τους συμβούλευσε προσφέροντας τη χρηματοδότηση για να καταβάλουν ένα πολύ ικανοποιητικό τίμημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!