Πρόκειται για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου, την επέκταση της συστημικής λύσης «Ηρακλής» και την εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ειδικά για τον Πτωχευτικό Νόμο, το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του αναμένεται να περάσει από το «κόσκινο» των δανειστών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ελληνική πλευρά δρομολογεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του από την 1η Μαρτίου, μετά την ολιγόμηνη παράταση που δόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι οι δανειστές ζητούν αποδείξεις ότι η υλοποίηση προχωρά κανονικά και ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. «Υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των δανειστών για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου νόμου και αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία προόδου ώστε να αποκλειστεί ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού στο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει πηγή που μετέχει στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και του οικονομικού επιτελείου του ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) -από τις 52 που απαιτούνται συνολικά- αναμένεται να εκδοθεί σε δύο μήνες από σήμερα προκειμένου την 1η Μαρτίου να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο για την εξυγίανση και την πτώχευση των μεγάλων επιχειρήσεων. Για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.
Στα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο περιλαμβάνεται η επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων, γνωστό ως «Γέφυρα», στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Η πρόταση, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της «σύλληψης», καθώς θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους θεσμούς και κατόπιν να καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο υλοποίησης το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και προς έγκριση από τους δανειστές.
Επιπλέον, στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί από τους δανειστές το «πράσινο φως» στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση της συστημικής λύσης που προβλέπει τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
Σημαντικό επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση του «Ηρακλή Ι» εντός του 2020, οδηγώντας σε μείωση των NPEs κατά 32 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ. Δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης τραπεζών και των servicers στο πρόγραμμα, οι οποίοι δρομολογούν και νέες τιτλοποιήσεις εντός του 2021, θεωρείται βέβαιο ότι οι θεσμοί θα επικυρώσουν την επέκτασή του.