Η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς αναμένουμε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ανάπτυξη.
Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης.
Ο κ. Πελαγίδης επανέλαβε ότι όχι μόνο ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος πιο επίμονος και μακρύτερος σε διάρκεια από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά όπως είχε τονίσει και ο ίδιος προ πολλών μηνών, έχει από καιρό «εμπεδωθεί» με την έννοια ότι αυτοτροφοδοτείται.
Το απρόβλεπτο σοκ της Ουκρανίας, τόνισε, ήρθε όπως το κερασάκι στην τούρτα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό κόστους που προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς, για την αντιμετώπιση του οποίου ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν από την πλευρά της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι εάν το φαινόμενο συνεχιστεί και χειροτερέψει, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιλογή στοχευμένων πολιτικών σε ευάλωτα νοικοκυριά, αν και τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Μιλάμε, είπε, για οικογένειες με παιδιά οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν πρώτον κουπόνια τροφίμων και δεύτερον να τονωθούν εισοδηματικά μέσα από επιπλέον φορολογικές πιστώσεις με την άμεση εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τους μέσα στην άνοιξη.
Ο κ. Πελαγίδης απέρριψε, πάντως, τα οριζόντια μέτρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα», πολύ δε περισσότερο όταν αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί με ό,τι μέσα υπάρχουν, η μικρή και μεσαία μεταποιητική μονάδα η οποία αντιμετωπίζει αδιανόητη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σχετικά με το τελευταίο παρατήρησε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει τις αδράνειες δεκαετιών στην ενεργειακή πολιτική, όπως και σε άλλα ζητήματα, όπου κυριαρχεί το κοντόθωρο όφελος αντί για την μακροπρόθεσμη επενδυτική λογική του γενικού συμφέροντος. Πληρώνουμε σήμερα, τόνισε, την ανυπαρξία επενδύσεων στα δίκτυα αλλά και στη δημιουργία μιας ενεργειακής spot αγοράς.
Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε επίσης στο διεθνές πρακτορείο MΝΙ ότι η τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ στοχεύει επιπλέον στο να βοηθήσει το ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες στη συναλλαγματική ισοτιμία που έχει εδώ και λίγο καιρό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!