Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα Δάνεια: Κομβικής σημασίας η σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε ΥΠΟΙΚ και τραπεζίτες

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα Μαρτίου / Πηγή: Everypixel
Πηγή: Everypixel

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο πτωχευτικός κώδικας, οι πλειστηριασμοί, ο Ηρακλής ΙΙ, ο νόμος για το ΤΧΣ και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι στην συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην συνάντηση θα βρεθούν οι Παύλος Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, ο Φωκίων Καραβίας από την Eurobank, ο Βασίλης Ψάλτης από την Alpha Bank, ο Χρήστος Μεγάλου από την Τράπεζα Πειραιώς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός.

Οι τραπεζίτες αναμένεται να καταθέσουν τις απόψεις τους, για τον οδικό χάρτη μετάβασης στην κανονικότητα και όπως είναι λογικό έχει διαφορές σε σχέση με αυτόν που έχουν χαράξει στην κυβέρνηση. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να συγκλίνουν στις απόψεις τους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η κοινή επιδίωξη που δεν είναι άλλη από επαρκή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ερχονται τα stress test 

Προκειμένου να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από ζητήματα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και όλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για τα πανευρωπαϊκά stress test των τραπεζών. Εκείνο που θα τσεκαριστεί είναι οι αντοχές και οι επιπτώσεις που έχει ο Covid – 19 στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα στην χώρα.

Οι τραπεζίτες στην προσπάθειά τους, να διαχειριστούν καλύτερα τα κόκκινα δάνεια θα έχουν σύμμαχο τους δανειστές. Ειδικά στο κομμάτι εκείνο που αφορά τους πλειστηριασμούς.

Οι τράπεζες επιδιώκουν από την μία να μην ανασταλούν πλήρως οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, αλλά να συνεχιστούν ταυτόχρονα με την προσπάθεια ρύθμισης των δανείων. Συμφωνούν στο να παγώσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία μέχρι το καλοκαίρι, αλλά διαφωνούν στο να παγώσουν οι παράλληλες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες πλειστηριασμών 

Η πρότασή τους είναι να επιτραπεί η επίδοση επιταγών και η επιβολής κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

Προκειμένου να ενισχύσουν την πρότασή τους αναφέρουν ότι από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού μεσολαβούν περίπου 8 με 10 μήνες.

Ειδική αναφορά θα υπάρξει σήμερα, στον Ηρακλή ΙΙ και εκεί φαίνεται να υπάρχει κοινή γραμμή ως προς την γενική κατεύθυνση. Οι τραπεζίτες έχουν ήδη υποβάλλει τις προτάσεις τους και τις παρατηρήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών, προς την κατεύθυνση για τη βελτίωση του προγράμματος.

Οι διεργασίες από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει και ο φάκελος για την επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων, ήδη βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες στην DGComp και στόχος είναι να τρέξει από τον Μάιο και να υποστηρίζεται με πακέτο 30-32 δισ. και σε αυτό θα περιλαμβάνονται και να νέα κόκκινα δάνεια που προέκυψαν από την πανδημία. Το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ.

Πτωχευτικός κώδικας

Ένα άλλο κομβικής σημασίας θέμα που θα γίνει αντικείμενο συζήτησης είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Όπως είναι γνωστό εκκρεμούν μία σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας.

Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβάλλονται τα αιτήματα και θα γίνεται η αξιολόγηση τους από τους πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Ήδη τα προσχέδια των πρώτων ΚΥΑ έχουν σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, ενώ μόνο για τις τράπεζες και την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να εκδοθούν 15 ΚΥΑ.

Νόμος για ΤΧΣ

Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για το ΤΧΣ, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το Ταμείο με το νέο νόμο θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ