Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» stress test: Πιο εκτεθειμένες σε κλιματικούς κινδύνους οι ελληνικές τράπεζες

Κλιματική αλλαγή / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα αυξάνουν την έκθεση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών σε κλιματικούς κινδύνους. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με αφορμή τα «πράσινα» stress test, αν, θεωρητικά, εξετάσουμε μεμονωμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χαρτοφυλακίων, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα.

Ωστόσο, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, που είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, είναι σαφές ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές σε σχέση με άλλες.

«Είμαστε μια σεισμογενής, νησιωτική χώρα με πολύ ισχυρή τουριστική βιομηχανία. Προφανώς, η ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές επηρεάζουν περισσότερο τα χαρτοφυλάκιά μας, που συνδέονται με τον τουρισμό και με βασικές υποδομές, σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Δανία», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.  

Ετσι οι τράπεζες, έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες/κατευθύνσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν δεδομένα, διαδικασία που είναι ιδιαίτερα απαιτητική ώστε να υποβάλουν μέχρι τις 27 Μαρτίου τα σχετικά στοιχεία. Εντός του Απριλίου ο SSM θα υποβάλει τις παρατηρήσεις/συστάσεις του ώστε η καθεμία να δημιουργήσει το δικό της εσωτερικό πλαίσιο και έτσι στην επόμενη φάση να διενεργηθούν τα πραγματικά stress tests κλιματικού κινδύνου.

Το φετινό «πράσινο» stress test

To  φετινό «πράσινο» stress test, που έχει πιλοτικό, μαθησιακό χαρακτήρα, δεν προβλέπει τη δημοσίευση μεμονωμένων αποτελεσμάτων αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα για μάθουμε να ποσοτικοποιούμε τον κλιματικό κίνδυνο, όπως έχει αναφέρει ο Édouard Fernandez-Bollo, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της ποσοτικοποιήσης του κινδύνου, τα κριτήρια κατηγοριοποίησης θα αφορούν το είδος των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται αλλά και του κινδύνους που διατρέχουν λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται, π.χ. κοντά σε δάσος, σε περιοχή ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα κ.λπ. Ετσι, ο κίνδυνος μπορεί να διαφορετικός ακόμα και μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου, για παράδειγμα μεταξύ ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, ενός άλλου που βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, αλλά και ενός τρίτου που βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού που κάηκε.

Τα συμπεράσματα της άσκησης στην οποία συμμετέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος δεν αφορούν απλώς τον εντοπισμό κινδύνων στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια, αλλά θα καθορίσουν και τα κριτήρια των μελλοντικών χορηγήσεων στα οποία δεν πρέπει να προσαρμοστούν μόνο οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις.

Κατηγοριοποίηση με βάση κλιματικά κριτήρια

Ετσι, με κλιματικά κριτήρια θα κατηγοριοποιηθούν κατ’ αρχήν οι επιχειρήσεις: σε αυτές που ήδη δανειοδοτούνται και οι οποίες θα πρέπει, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτές που μέσω δανειοδοτήσεων θα μπορέσουν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και η τρίτη κατηγορία αφορά αυτές που θα δουν «κόκκινη κάρτα» καθώς δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για την «πράσινη» άσκηση.  Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, οι τράπεζες ανησυχούν ότι η εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ θα επικαλεστεί τους κινδύνους για να τους επιβάλλει αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λένε ότι η ανησυχία των τραπεζών επιτείνεται λόγω της απροθυμίας της ΕΤΚ να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τις προθέσεις της. Το Bloomberg επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τον κλάδο και θα προσεγγίσει το θέμα κατά περίπτωση όταν θα έχει αποφανθεί σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Και έχει καταστήσει σαφές -τελευταία φορά διά στόματος του επικεφαλής του SSM Andrea Enria- ότι ο κλιματικός κίνδυνος θα αντιμετωπίζεται εφεξής ως ισότιμος με τους άλλους κινδύνους που παρακολουθεί ο επόπτης των τραπεζών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ