Νέα
  • ΓΔ: 1395.45 -0.16%
  • Τζίρος: 48,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οριακή αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε οριακά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης για το 2022 μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SPER) για το 2021.

Οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις αυξήθηκαν οριακά σε 15,1% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού το 2022 από 14,9% το 2021, ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις όσον αφορά το κεφάλαιο CET1 αυξήθηκαν σε 10,6% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, από 10,5%.

Ικανοποιημένος ο Ενρία

Εξι τράπεζες δεν είχαν καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας διαρθρωτικών ζητημάτων που προϋπήρχαν της πανδημίας, αλλά συνολικά ο τραπεζικός κλάδος ανταπεξήλθε καλά στην πανδημία και συνεπώς δεν θα παραταθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για την κεφαλαιακή θέση και τη ρευστότητα, ανακοίνωσε η εποπτεία της ΕΚΤ (SSM).

Η ΕΚΤ δεν ανέφερε ποιες είναι οι έξι τράπεζες που τα επίπεδα κεφαλαίων τους στο τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από τις απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών, αλλά ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις του κλάδου στη διάρκεια της πανδημίας.

«Είμαστε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας. Συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και συνέχισαν να χορηγούν πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ενρία, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία δεν έχει εκλείψει ακόμα. Οι τράπεζες πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν επίγνωση των πιθανών συνεπειών στους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν ειδικότερα τα πλαίσια ελέγχου κινδύνων και διακυβέρνησης που διαθέτουν».

Δεν παρατείνονται τα μέτρα ελάφρυνσης

Η καλή κατάσταση των τραπεζών επιτρέπει στην ΕΚΤ να προχωρήσει στην ομαλοποίηση του πλαισίου. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες δεν θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 να λειτουργούν με κεφάλαια χαμηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι κατευθύνσεις του Πυλώνα 2 (Pillar 2 Guidance). Επίσης, θα πρέπει από την 1η Απριλίου 2022 να λαμβάνουν ξανά υπόψη τα ανοίγματά τους στην κεντρική τράπεζα για τον υπολογισμό του συντελεστή ρευστότητας.

Οι κατευθύνσεις του Πυλώνα 2, οι οποίες αποτυπώνουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, αυξήθηκαν κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε 1,6%, από 1,4%.

Αγκάθια ο πιστωτικός κίνδυνος και η εσωτερική διακυβέρνηση

Ο πιστωτικός κίνδυνος και η εσωτερική διακυβέρνηση ήταν οι δύο βασικοί τομείς για τους οποίους ζητήθηκαν διορθωτικά μέτρα από τις τράπεζες.

Οι επόπτες εξέτασαν προσεκτικά την επάρκεια των ελέγχων πιστωτικού κινδύνου των ιδρυμάτων. Σε αρκετές τράπεζες διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκώς σθεναρές πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, σε κάποιες μάλιστα εντοπίστηκαν ανεπαρκείς διαδικασίες σχηματισμού προβλέψεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις βαθμολογίες πιστωτικού κινδύνου και ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Τα ευρήματα στον τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης δείχνουν ανεπάρκεια όσον αφορά τις διευθυντικές ικανότητες των διοικητικών οργάνων και τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης όπως τα πλαίσια ελέγχου κινδύνων.

Πολλές τράπεζες πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν τη σύνθεση και τη συλλογική καταλληλότητα των διοικητικών οργάνων τους, καθώς εξακολουθούν να μην δίνουν επαρκή έμφαση στην ποικιλομορφία (π.χ. ως προς την εκπροσώπηση των φύλων και την επαγγελματική εμπειρία).

Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών μοντέλων δείχνει ότι οι περισσότερες τράπεζες εξακολουθούν να μην παράγουν αποδόσεις που υπερβαίνουν το κόστος του κεφαλαίου. Η κερδοφορία ανέκαμψε το 2021 αλλά παραμένει διαρθρωτικά χαμηλή συνολικά. Οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών ως προς αυτό αφορούν πρωτίστως μακροχρόνια ζητήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας, όπως μη ικανοποιητικά στρατηγικά σχέδια ή/και ανεπαρκής εκτέλεση τέτοιων σχεδίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ