Μετά τη διαπίστωση που πλέον αποτελεί πεποίθηση ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι «κεντρικός» για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην ποσοτικοποίησή του.
Και αυτό διότι, «σε αντίθεση με άλλους κινδύνους, όπου έχουμε σενάρια προβλέψεων, με τον κλιματικό κίνδυνο εξακολουθούμε να μην έχουμε αξιόπιστες προβλέψεις και αυτός ο κίνδυνος εξακολουθεί να μην ενσωματώνεται στρατηγικά στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών», όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Εdouard Fernandez-Bollo, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ότι «οι τράπεζες βασίζονται σε δεδομένα».
To «πράσινο» stress test δεν προβλέπει τη δημοσίευση μεμονωμένων αποτελεσμάτων και όπως εξηγεί το στέλεχος της ΕΚΤ, αυτό συμβαίνει επειδή το τεστ ακραίων καταστάσεων για το κλίμα αποτελεί το πρώτο βήμα για να μάθουμε, όπως λέει, να ποσοτικοποιούμε αυτόν τον κίνδυνο.
Τι είναι το «πράσινο» stress test
«Είναι μια μαθησιακή άσκηση βελτίωσης της αξιοπιστίας των αριθμών. Ελπίζουμε, όμως, να εξαγάγουμε κάποια πολύτιμα σχόλια. Με άλλα λόγια, αυτό το stress test δεν είναι το τέλος της ιστορίας -τελικά θα έχουμε κεφαλαιακές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, εάν έχουμε στοιχεία που είναι αξιόπιστα και που δείχνουν ότι οι τράπεζες πρέπει να παραμερίσουν αυτό το κεφάλαιο», αναφέρει ο Εdouard Fernandez-Bollo.
Αυτή η «μαθησιακή άσκηση» ξεκινά στις 21 Φεβρουαρίου, όταν μέσω ειδικού portal, του Star, όπως ονομάζεται, οι τράπεζες θα επικυρώσουν τα στοιχεία με τα οποία θα συμμετάσχουν στο «πράσινο» stress test. Και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου του 2022, όταν η κάθε τράπεζα θα λάβει τον «έλεγχό» της (report) από τις εποπτικές αρχές, ενώ στις 8 Ιουλίου θα δημοσιευθούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.
Παρατηρήσεις προς τις τράπεζες
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρόχειρο διαγώνισμα», οι τράπεζες θα λάβουν τις παρατηρήσεις των εποπτικών αρχών, ώστε η καθεμία να δημιουργήσει το δικό της εσωτερικό πλαίσιο και στην επόμενη φάση να διενεργηθούν τα πραγματικά stress tests κλιματικού κινδύνου.
«Θυμηθείτε ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν εσωτερικούς υπολογισμούς για τη μέτρηση των κινδύνων για τα κεφάλαιά τους, ανεξάρτητα από τους κανονισμούς. Υπάρχει ένας πραγματικός οικονομικός κίνδυνος που συνδέεται με τα κλιματικά ζητήματα. Οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να το ποσοτικοποιούν και να το λαμβάνουν υπόψη στην εσωτερική τους κατανομή. Αν δεν το λάβουν υπόψη, δεν θα αναπτύξουν αξιόπιστους μηχανισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο επόπτης θα είναι εκεί για να τους παρακινήσει να το κάνουν», επισημαίνει ο Εdouard Fernandez-Bollo.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!