Νέα
  • ΓΔ: 1396.65 -0.07%
  • Τζίρος: 55,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

doValue: Νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ τη διετία 2022 – 2024

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Νέα «κόκκινα» δάνεια 14 δις ευρώ θα μπουν στους ισολογισμούς των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο για την 2022-2024, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της PWC, με τις προσπάθειες για μείωση κατά 10 δις ευρώ του υφιστάμενου αποθέματος να συνεχίζονται εντατικά, ώστε να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, κ.Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας σε εκδήλωση της μητρικής εταιρείας, ανέφερε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 ο δείκτης NPEs στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 15%, αισθητά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2016 (47%), αλλά ακόμη πολύ μακριά από τον τελικό στόχο να φτάσουμε κάτω του 5% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.

«Υπάρχουν, δηλαδή, πάνω από 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ‘κάθονται’ στους ισολογισμούς των τραπεζών, με τις τελευταίες να προσπαθούν την μείωσή τους είτε πουλώντας χαρτοφυλάκια είτε προχωρώντας σε τιτλοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, ακόμη 14 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιοχή και συγκεκριμένα από 5 δισ. ευρώ την ανά έτος τη διετίας 2022 – 2023 και επιπλέον 4 δις ευρώ το 2024» ανέφερε ο Θ.Καλαντώνης, επικαλούμενος την έρευνα της PWC.

Τα τρία σενάρια

Η doValue προχωράει βάσει τριών σεναρίων και ειδικότερα, το πρώτο προβλέπει ποσοστό αθέτησης στο 4,5% και νέα ΝPEs της τάξης των 11 δις ευρώ ετησίως

Το δεύτερο, που είναι και το πιο πιθανό για το 2022 τοποθετεί το ποσοστό αθέτησης στο 3%-3,5% και νέα ΝPEs στα 7-8 δις ευρώ το χρόνο.

Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει ποσοστό αθέτησης στο 2,5% με τα «κόκκινα» να υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (πιθανό σενάριο για την διετία 2024 – 2024).

O εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece αναφερόμενος στην πορεία της εταιρείας σημείωσε ότι είναι ο μεγαλύτερος servicer σε Ελλάδα και Κύπρο, με τα υπο διαχείριση δάνεια να ανέρχονται σε 38 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το Frontier που απέκτησε πρόσφατα από την Εθνική Τράπεζα.  Ακολουθούν οι Cepal με 29 δισ. ευρώ, Intrum με 28 δισ. ευρώ, Quant με 11 δισ. ευρώ, PQH με εννέα δισ. ευρώ, Β2Κ με τέσσερα δισ. ευρώ, Pimco με τέσσερα δισ. ευρώ, APS με τρία δισ. ευρώ, Apollo με τρία δισ. ευρώ και Artemis με δύο δισ. ευρώ.

«Προκριθήκαμε σε όλες τις μεγάλες συναλλαγές, όπως Frontier, Icon και Mexico, ενώ στόχος μας είναι να ‘χτυπήσουμε’, επίσης, συναλλαγές, ύψους 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9  δις. ευρώ στην Ελλάδα και 4 δισ. ευρώ στην Κύπρο», είπε ο Θ. Καλαντώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το δανειακό χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH λογιστικής αξίας 5,2 δις ευρώ.  Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πωλείται – συγκρίνεται μόνο με αυτά των τραπεζών που τιτλοποιήθηκαν από τις τράπεζες  το οποίο  χαρακτηρίζεται “game changer” για την αγορά των servicers.

Το «Αριάδνη» αποτελείται από 97.000 δάνεια περίπου 97.000 δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφορούν 72. 000 δανειακές συμβάσεις  που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες  και η συνολική αξία των απαιτήσεων ανέρχεται σε 13,9 δις ευρώ.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ