Σε κλίμα διάχυτης ανησυχίας λόγω πανδημίας και ακρίβειας είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η επίσκεψη των θεσμών που θα «ξεσκονίσουν» ότι αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (εξωδικαστικός, πτωχευτικός, εκκρεμείς υποθέσεις ν.Κατσέλη), θα περάσουν από το μικροσκόπιο τα δάνεια προ και μετά Covid σε μια προσπάθεια να κατ’ αρχήν πρόβλεψης για το βάθος των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν θα αποσυρθούν πλήρως τα μέτρα στήριξης.
Παράλληλα αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των νέων χρηματοδοτήσεων που από τη μια πλευρά αποτελεί ζητούμενο για την πραγματική οικονομία, από την άλλη πλευρά ωστόσο το εποπτικό πλαίσιο θέτει συγκεκριμένους κανόνες. Τράπεζες και θεσμοί θα συζητήσουν τις τάσεις χρηματοδότησης στη μετά – Covid εποχή επιχειρώντας να μια πρώτη εκτίμηση της πιστωτικής επέκτασης στο μέλλον. Στόχος είναι να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης χρηματοδότησης της ελληνικής τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Πολύ ψηλά στη ατζέντα είναι η πορεία των δανείων που βγήκαν από τα μορατόρια και τα προγράμματα στήριξης, όπως το Γέφυρα Ι που επιδότησε τη δόση δανείων συνδεδεμένων την πρώτη κατοικία και το οποίο πλησιάζει στο τέλος του, μετά και την τρίμηνη παράταση της επιδότησης, Γέφυρα ΙΙ για τα επιχειρηματικά, αλλά και τα προγράμματα step up των τραπεζών. Η λήξη των προγραμμάτων και «συμπεριφορά» των δανείων στη συνέχεια είναι ζήτημα που απασχολεί και τα τραπεζικά επιτελεία, λόγω και της αβεβαιότητας που αναζωπυρώνεται. Σημειώνεται ότι τα δάνεια που βρίσκονται κάτω από «ομπρέλα» προστασίας ή διευκόλυνσης πληρωμών ανέρχονται σε περίπου 9 δις ευρώ. Η συζήτηση θα αφορά και την πορεία των δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση.
Στο τραπέζι και οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 2 – δηλαδή ενήμερα αναδιαρθρωμένα δάνεια που έχουν αυξημένο κίνδυνο και είναι «μεσαίας ποιότητας» αλλά και αυτά που είναι ήδη στο στάδιο 3, είναι δηλαδή προβληματικά (ΝPEs).
Σύμφωνα με την οδηγία των θεσμών ένα δάνειο, που βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη (στάδιο 2) θα πρέπει να αναδιαρθρώνεται πριν περάσει καταστεί προβληματικό (στάδιο 3), αλλά να γίνεται αναδιάρθρωση μόλις εμφανιστεί ο κίνδυνος να γίνει «κόκκινο». Επι της ουσίας οι θεσμοί ζητάνε από τις τράπεζες να δράσουν «προληπτικά» και κυρίως έγκαιρα. Στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (στάδιο 2 και στάδιο 3) κατατάσσονται περίπου το 13% και 20% αντίστοιχα των δανείων.
Αντίστοιχο μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μέσω της Ενδιάμεσης Έκθεσης καθώς τις κάλεσε να επανεξετάζουν συνεχώς την επάρκεια των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου και να ενισχύσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής δανείων.
Από την ατζέντα των συζητήσεων δεν θα λείψουν φυσικά οι πλειστηριασμοί και ειδικότερα η …ταχύτητα επανεκκίνησης τους, η πορεία του πτωχευτικού κώδικα και του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!