Σε 131 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία, συμπεριλαμβανομένων των μη λογιστικοποιημένων τόκων, των δανείων που βρίσκονται στις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers). Όπως υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το χαρτοφυλάκιο διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: τα ανοίγματα που οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων (49%) και σε αυτά που διαχειρίζονται για λογαριασμό Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (51%) (funds)
Τα υπό διαχείριση ανοίγματα είναι κυρίως μη εξυπηρετούμενα (σε ποσοστό 83%) και σε μικρότερο ποσοστό εξυπηρετούμενα (17%) όπως αναφέρει η ΤτΕ.
Τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των funds υπολογίζονται σε 67,2 δισ. ευρώ, με τα μισά να αφορούν το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (51%). Τα καταναλωτικά αντιπροσωπεύουν το 29% και τα στεγαστικά το 20%.
Η συντριπτική πλειονότητα των «κόκκινων» δανείων υπό διαχείριση, είναι καταγγελμένα (85%). Το 10% βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και 5% βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη καθώς θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης (unlike to pay).
Αντίστοιχα, η συνολική αξία των ανοιγμάτων που οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχεται στα 63,8 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένου ποσού 20,2 δισ ευρώ που αντιστοιχεί σε μη λογιστικοποιημένους τόκους. Τα επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 47% του χαρτοφυλακίου, το 39% αφορά στεγαστικά και το 14% καταναλωτικά δάνεια.
Σε ότι αφορά τις αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των fund ανήλθαν σε ποσό 435 εκατ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου 2021). Ειδικότερα, οι διαγραφές ανοιγμάτων που διενεργήθηκαν ανέρχονται σε 118 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων κατά το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων, βάσει των στοιχείων του Ιουνίου 2021, αφορά μακροπρόθεσμες λύσεις (58%) και ακολουθούν με ισόποσα ποσοστά, ύψους 21%, οι ρυθμίσεις βραχυχρόνιας διάρκειας και οι ρυθμίσεις οριστικής διευθέτησης.
Στο χαρτοφυλάκιο των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων οι αποπληρωμές και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με στοιχεία Ιουνίου του 2021 ανήλθαν σε ποσό 1,1 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των μη λογιστικοποιημένων τόκων. Σημειώνεται ότι ποσό 75 εκατ. ευρώ αφορά σε ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων.
Τέλος, σε ότι αφορά τη διάρθρωση της αγοράς των servicers, οι τρεις μεγάλοι, doValue, Cepal και Intrum κατέχουν το 79% με βάση τη συνολική αξία των ανοιγμάτων και οι υπόλοιπες 22 εταιρίες έχουν μερίδιο αγοράς μόλις 21%. των ανοιγμάτων
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!