Στον πάγο μπαίνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουνίου, παρά την αντίδραση των τραπεζών που ζητούν να μην υπάρξει οριζόντια ρύθμιση, αλλά να προβλεφθούν μεταβατικά στάδια που ναι μεν θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα θα τρέχουν οι παράλληλες διαδικασίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να αποφύγουν εν μέσω της πανδημίας να προσθέσουν ένα ακόμη πολιτικό ζήτημα, που μόνο προβλήματα θα φέρει και δεν θα επιλύσει κανένα θέμα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στις αποφάσεις της. Αυτές θα προβλέπουν την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ταυτόχρονα για το ίδιο χρονικό διάστημα να παραμείνει ενεργός και ο Νόμος Κατσέλη.
Κλειστά δικαστήρια
Για την ώρα το θέμα δεν προβληματίζει, ούτε τις τράπεζες, ούτε την κυβέρνηση, ούτε και τους δανειολήπτες, αφού τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά. Όταν όμως αυτά ανοίξουν, όλοι ελπίζουν πολύ σύντομα, τότε θα θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνηση επιθυμούν να το κλείσουν με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και βέβαια πριν η αντιπολίτευση το εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών. Οι τελευταίοι, είναι κάθετοι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις και για να πεισθούν θα πρέπει να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια και παράλληλα να υπάρξουν καθαρά και πειστικά επιχειρήματα.
Οι αποφάσεις
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και δεν θα επιτρέψει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την 1η Ιουνίου.
Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί κανονικά και η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, αφού το νέο πτωχευτικό στο άρθρο 265 αναφέρει ρητά ότι «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) από την ισχύ του νέου νόμου».
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ενεργός και ο Νόμος Κατσέλη.
Αντιδρούν οι τράπεζες
Από τις πλευρά τους οι τράπεζες, δεν βλέπουν με καλό μάτι, την ειλημμένη όπως φαίνεται απόφαση για την μη διενέργειας πλειστηριασμών.
Με αφορμή μάλιστα την μη λειτουργία των δικαστηρίων, έχουν αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, από τον οποίο ζητούν τουλάχιστον να επιτραπεί η επίδοση επιταγών και η επιβολής κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.
Επιστολή
Από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται, άλλωστε, περίπου οκτώ με 10 μήνες.
Όπως σημειώνεται στην εν λόγω επιστολή, «η προτεινόμενη ρύθμιση θα περιορίζει την αναστολή μόνο στις πράξεις διενέργειας των πλειστηριασμών και αποβολής από ακίνητα, αλλά δεν θα εμποδίζει πράξεις εκτελέσεως, που ουδεμία έχουν επίπτωση στους οφειλέτες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 993 και 954 του ΚΠολΔ, εάν επιβληθεί κατάσχεση εντός του Δεκεμβρίου του 2020, πλειστηριασμός δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021».
Και η επιστολή καταλήγει «εξάλλου το να μεταθέσουμε όλες τις πράξεις εκτελέσεως το 2021 θα δημιουργήσει όχι μόνο τις προαναφερθείσες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και υπερφόρτωση του συστήματος της αναγκαστικής εκτέλεσης και θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».