Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Μείωση κόκκινων δανείων και καταστημάτων, αύξηση δανειοδοτήσεων

Το 2021 ξεκινάει με μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες, αλλά τρεις εξ αυτών θεωρούνται κομβικής σημασίας και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών αποδίδουν μεγάλη σημασία. Οι δύο από αυτές αποτελούν «κληρονομία» της πανδημίας και δεύτερη συνέχεια ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια στον τραπεζικό τομέα.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια, και μέσα από αυτό οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα βγουν ξανά στο ξέφωτο μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη 10ετία που εκτός του ότι άλλαξε εκ βάθρων τον τραπεζικό χάρτη στην χώρα, μετέβαλε και τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ψηλά στην λίστα των διοικήσεων είναι να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών, που έχει ξεκινήσει στα χρόνια των μνημονίων και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη 3ετια. Βασικά στοιχεία, η συνέχιση της μείωσης του αριθμού των καταστημάτων, αλλά και η «εκδίωξη» των ιδιωτών πελατών από τα φυσικά καταστήματα.

Μείωση καταστημάτων 

Στόχος είναι σε βάθος 3ετία ο αριθμός των καταστημάτων για την κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες να μειωθεί στα 200 – 250 πανελλαδικά και ταυτόχρονα οι ιδιώτες, σχεδόν στο σύνολο τους, να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με την χρήση της εξ αποστάσεων τεχνολογίας, δηλαδή μέσω e-banking και mobile banking.

Τα καταστήματα θα εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά επιχειρήσεις και τις ελάχιστες περιπτώσεις ιδιωτών πελατών, για τις οποίες απαιτείται η φυσική παρουσία.

Αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης θα είναι αναπόφευκτα και η μείωση του προσωπικού ή για την ακρίβεια η ανανέωση του προσωπικού. Δεν θα γίνει βέβαια με την ίδια ένταση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο θα είναι και το 2021 αρκετά σημαντική.

Ο στόχος των διοικήσεων είναι διπλός. Από την μία να υπάρξει περιορισμός του μισθολογικού κόστος και από την άλλη να έρθουν νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εκτός του ότι θα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς και παράλληλα θα έχουν περισσότερες δεξιότητες και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη ευκολία στα νέα δεδομένα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών.

Περιορισμός κόκκινων δανείων

Η πανδημία βέβαια έφερε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, τα οποία επιβάλλεται να περιοριστούν το ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό βέβαια με τα προηγούμενη γενιά των κόκκινων δανείων που είχαν γεννηθεί στην περίοδο των μνημονίων.

Βασικός στόχος είναι να περιοριστούν σε βάθος χρόνου κάτω από το 3%. Όμως όση δουλειά και αν έγινε τα τελευταία χρόνια, τορπιλίστηκε από την πανδημία.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι θέμα συζήτησης, τόσο σε επίπεδο διοικήσεις τραπεζών, όσο και ΤτΕ, αλλά και κυβέρνησης. Αυτά θα είναι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, είτε μέσω του Ηρακλή ΙΙ, είτε και μέσω της bad bank (εφόσον η σύστασή της έχει δρομολογηθεί έως τότε), είτε συνδυαστικά.

Χορηγήσεις 

Ο τελευταίος άξονας είναι οι χορηγήσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι μόνο μέσα από την αύξηση των δανείων θα μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν οργανική κερδοφορία και να επιστρέψουν έτσι σε σταθερά ανοδική τροχιά, ταυτόχρονα βέβαια με την ανάπτυξη της οικονομίας. Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια και οι πήγες άντλησής τους. Ένας εξ αυτών και ιδιαίτερα σημαντικό είναι τα δάνεια ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ