Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κρατικό έλεγχο από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς - Το σχέδιο για την επανιδιωτικοποίηση

O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου
O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου / Πηγή: Intime

Το Δημόσιο θα είναι από σήμερα ο πλειοψηφικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την μετατροπή των Cocos που αναμένεται σήμερα, την τελευταία ημέρα της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Κατά τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) ύψους 2,04 δισ. ευρώ σε μετοχές, το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί από  26,4% σε 61,3%. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της τράπεζας περνά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει στην κατοχή του τις μετοχές και, έμμεσα, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι η υφιστάμενη διοίκηση της Πειραιώς απολαμβάνει την αμέριστη στήριξή της και δεν αναμένεται η μεταβίβαση του ελέγχου της τράπεζας να σημάνει κάποια αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο.

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρατικοποίηση της συστημικής τράπεζας ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν o εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε την πρόταση της Πειραιώς για καταβολή των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ έναντι των Cocos σε μετρητά. Η άρνηση της Φρανκφούρτης εντάσσεται στους κανονισμούς της έκτακτης στήριξης των τραπεζών εν μέσω πανδημίας από το Ευρωσύστημα που δεν επιτρέπει τις έκτακτες καταβολές σε μετόχους μέσω μερισμάτων ή άλλων μορφών.

H υφιστάμενη διοίκηση της Πειραιώς απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο

Θυμίζεται, βέβαια, ότι στα τέλη Οκτωβρίου είχε προηγηθεί η πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις βασικοί μέτοχοι της τράπεζας –Πόλσον, Μυστακίδης και Bienville– για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, την πρόταση απέρριψε το ΤΧΣ καθώς σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ. Αυτό, βέβαια, πρόκειται σύντομα να αλλάξει, όπως προανήγγειλε στη συνέντευξή του στην «Η» ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός.

Εντός του 2021 η επανιδιωτικοποίηση

Ο λόγος είναι ότι κατά την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, η οποία δρομολογείται εντός του 2021 και όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, το ΤΧΣ να μπορεί να ασκήσει δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Η στρατηγική που καταστρώνουν από κοινού ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ και διοίκηση της Πειραιώς για την «επόμενη ημέρα» είναι το Ταμείο να αποτελέσει τον anchor investor της έκδοσης, δηλαδή να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της άντλησης κεφαλαίων ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στην επενδυτική κοινότητα.

Αντληση 800 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά το ύψος της ΑΜΚ, οι πιο συντηρητικές φωνές κάνουν λόγο για άντληση 800 εκατ. ευρώ –στη βάση της πρότασης των βασικών μετόχων που εκτιμούν ότι αντανακλούν τις ανάγκες της τράπεζας, ενώ οι πιο επιφυλακτικές προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι έως και πολλαπλάσιες. Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»- ότι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν το καλοκαίρι, ενώ δεν αποκλείουν να μην επιτευχθεί η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της τράπεζας εντός του 2021. Η χρονική στιγμή, καθώς και οι λοιπές συνθήκες της αύξησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες από την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης και το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ