Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης, όπως αντίστοιχα έχουν οι κεντρικές τράπεζες που διευκολύνει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία όταν έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum.
To ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει εκτιναχθεί και αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι τεράστιας σημασίας για τρεις λόγους, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.
Πρώτον, διότι η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει ήδη μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Δεύτερον, διότι ο πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων»
Τρίτον, διότι υπάρχει ο κίνδυνος η εξέλιξη και η ένταση του ενεργειακού προβλήματος, να επηρεάσουν, να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση
►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος
Μόνο «πράσινη» δεν είναι η πυρηνική ενέργεια
Σε ότι αφορά τον δημόσιο διάλογο εντός και εκτός συνόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές, ο Φ.Καραβίας επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία - όπως αποτυπώνεται και στην την ελληνο-ιταλική πρόταση να προχωρήσει η Ε.Ε σε από κοινού αγορά φυσικού αερίου - μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύση όμως δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, αναφερόμενος στην τάση που υπάρχει να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη»
«H πυρηνική ενέργεια δεν είναι πράσινη, τα πυρηνικά απόβλητα κάθε άλλο παρά φιλικά στο περιβάλλον είναι και έχουμε διαπιστώσει και με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από ατυχήματα που έχουν διεθνώς» είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
►Διαβάστε και: ΕΕ: Πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο στις «πράσινες» επενδύσεις - Τι είναι η «πράσινη ταξινομία»
Οι ανακοινώσεις Τζόνσον
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει το βρετανικό σχέδιο για τη στροφή στην «πράσινη» οικονομία και τις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δίκτυου από μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και θα χρηματοδοτηθεί από φόρο που θα επιβληθεί στα νοικοκυριά επί μία δεκαετία προτού ολοκληρωθεί το σχέδιο και παράσχει ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ότι αφορά την Ε.Ε, δέκα κράτη μέλη υποστήριξαν- με άρθρο που συνυπογράφουν και το οποίο δημοσιεύθηκε στις 11/10 σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου ότι «χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί για όλους μας ένα σημαντικό και αξιόπιστο κεφάλαιο για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα». Και επιπρόσθετα, η πυρηνική λύση θα πρέπει να θεωρείται ως μια λύση στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.
Το άρθρο που αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Πολωνίας – και το οποίο συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ενέργειας Βουλγαρίας, Γαλλίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Τσεχίας και Φινλανδίας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!