«Βουτιά» έκαναν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, υποχωρώντας στο 14,84% από 25,17% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) των τραπεζών διαμορφώθηκε στο 12,66% στο δεύτερο τρίμηνο και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον υψηλότερο να καταγράφουν οι τράπεζες της Εσθονίας (29,26%), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,60%.
►Πτώχευση νοικοκυριών: Στα σκαριά ο διαγωνισμός για το Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων
►Τράπεζες: Στις αρχές Δεκεμβρίου η έκθεση της EBA για τις επιπτώσεις της πανδημίας
Πιο κοντά ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPL
Οσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αν και το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί πολύ η διαφορά που υπήρχε στο παρελθόν. Ο σχετικός δείκτης έχει πλησιάσει πλέον προς τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,32% και είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η μείωση ήταν αποτέλεσμα τόσο της υποχώρησης του όγκου των NPL όσο και της αύξησης του όγκου των συνολικών δανείων.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 6,92% από 7,21% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν ήταν οριακά θετική (0,01%).
Ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο 104,74% από 106,07% στο πρώτο τρίμηνο, παρά την αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, των χορηγήσεων δανείων προς τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!