Στην ατζέντα των συζητήσεων των ελληνικών τραπεζών με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης στις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνεται εν πολλοίς ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωράει κανονικά πάνω στον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα.
Οι πολύ καλές επιδόσεις στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, κυρίως λόγω του «Ηρακλή», η συγκράτηση των νέων προβληματικών «πανδημικών» δάνειων σε διαχειρίσιμα επίπεδα (περί τα 4 δισ. ευρώ) και η «καλή συμπεριφορά» των δανείων που βγήκαν από τα μορατόρια, φέρνει πλέον ψηλότερα στην ατζέντα άλλα θέματα – προκλήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν θα εξετάσουν την πορεία των τιτλοποίησων και το πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς και την πορεία του πτωχευτικού κώδικα (πλειστηριασμοί, φορέας ακινήτων) και του εξωδικαστικού. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί μια σαφέστερη αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τραπεζικό κλάδο.
Στο τραπέζι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
Ωστόσο, αυτή τη φορά ψηλά στην ατζέντα θα μπει η κερδοφορία και οι προοπτικές επίτευξής της και κυρίως το θέμα της πιστωτικής επέκτασης – λόγω και του θετικού momentum που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και η θετική πορεία της οικονομίας – ως πυλώνας δημιουργίας κερδών. Σημειώνεται ότι παρά τις σημαντικές εκταμιεύσεις δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η καθαρή ροή δανείων από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούλιο ήταν αρνητική και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 134 εκατ. ευρω. Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων καλύπτονται, προς το παρόν, σε σημαντικό βαθμό από τα κρατικά μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα, πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών κ.ά.).
►Φ. Καραβίας: Ισχυρή ανάπτυξη και το 2022 - Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
►Τράπεζες: Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ
Ομως είναι γεγονός ότι μετά λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των τραπεζικών κριτηρίων, η περίμετρος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων/επαγγελματιών που μπορούν να πάρουν δάνειο έχει περιοριστεί δραματικά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εποχές που οι τράπεζες έδιναν στεγαστικά δάνεια για το 100% της αξίας του ακινήτου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Πλέον η αγορά ακινήτου απαιτεί «ζεστό χρήμα» και από τον ίδιο τον αγοραστή τουλάχιστον στο 20% της αξίας. Παρ’ όλα αυτά, λόγω και αύξησης των ενοικίων, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, κυρίως σταθερού επιτοκίου έχει αναθερμανθεί και οι τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει και «αναβάζουν» ταχύτητες στη λιανική τραπεζική – εκμεταλλευόμενες και την ανάκαμψης της αγοράς αυτοκινήτου - καθώς μέσω στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης μπορούν να δημιουργήσουν κερδοφορία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!