Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις και στο εποπτικό έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκτά η κλιματική αλλαγή. Ηδη από τις αρχές του χρόνου εντός της ΕΚΤ έχει συσταθεί μια μικρή ομάδα για την κλιματική αλλαγή, που θα αναφέρεται απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να θέσει και τη σχετική ατζέντα.
Με τον τρόπο αυτό η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ καθιστά σαφές, για μια ακόμα φορά από την αρχή της θητείας της, ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωσύστημα.
«Το κέντρο για την κλιματική αλλαγή μας παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που απαιτεί» σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, καθώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να διαταράξει τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία.
Ειδικό μοντέλο για πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις των συνεπειών
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ προχωρά σε διεύρυνση των οικονομικών της μοντέλων και των στατιστικών, ώστε να έχει αξιόπιστη εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο πεδίο της οικονομίας.
Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θ' αρχίσει να διενεργεί ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετιζόμενων με το κλίμα όσον αφορά τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος το 2022, προκειμένου να αξιολογήσει τον βαθμό έκθεσης σε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, στηριζόμενη στη μεθοδολογία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετιζόμενων με το κλίμα που διενέργησε η ΕΚΤ για το σύνολο της οικονομίας.
Ελεγχος και για τους οργανισμούς αξιολόγησης
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει κατά πόσον οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που γίνονται δεκτοί από το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δημοσιοποιούν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να κατανοήσει το πώς ενσωματώνουν τους σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή κινδύνους στις αξιολογήσεις τους. Επίσης, η ΕΚΤ θα εξετάσει την ανάπτυξη ελάχιστων προτύπων για την ενσωμάτωση των σχετιζόμενων με την κλιματική αλλαγή κινδύνων στις εσωτερικές αξιολογήσεις της.
Κατά την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων που οι τράπεζες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως collaterals για να λάβουν δάνεια από την ΕΚΤ θα εξετάζονται οι κλιματικοί κίνδυνοι. «Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερους κλιματικούς κινδύνους θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα περιουσιακά στοιχεία με χαμηλότερους κλιματικούς κινδύνους», αναφέρει η ΕΚΤ.
Φιλόδοξος στόχος
Στη Φρανκφούρτη παραδέχονται ότι ο χάρτης πορείας για το πώς θα ενσωματωθούν στο έργο της ΕΚΤ οι εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξος, ωστόσο, η μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» οικονομία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα των τιμών, μέσω της επίδρασής τους σε μακροοικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός, το προϊόν, η απασχόληση, τα επιτόκια, οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα επηρεάζουν την αξία και το προφίλ κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη συσσώρευση χρηματοοικονομικών κινδύνων σχετιζόμενων με το κλίμα. Οι φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν, να φέρουν προβλήματα στους ιδιοκτήτες ενυπόθηκων δανείων, να μειώσουν το εισόδημα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε τακτική βάση, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Το 1/3 των δανείων εκτεθειμένα σε κλιματικούς κινδύνους
Υπενθυμίζεται ότι μελέτη της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Μαϊο κατέδειξε ότι το 1/3 των τραπεζικών δανείων της Ευρωζώνης που έχει χορηγηθεί σε επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένο στους κλιματικούς κινδύνους.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης που διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, όπως ξηρασία, πλημμύρες και πυρκαγιές. Στην πραγματικότητα διατρέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο με τις ισπανικές και τις πορτογαλικές τράπεζες να ακολουθούν.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, με το 18% των επιχειρήσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, πυρκαγιές κ.ά. και οι τράπεζες στις χώρες αυτές είναι φυσικό να είναι οι πλέον εκτεθειμένες και να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!