Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τριπλό «μπάι πας» για να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις

Πηγή: Pixabay

Σε σειρά προτάσεων για αλλαγές στις διαδικασίες χρηματοδότησης που ακολουθούν οι τράπεζες προχωρούν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική επιχειρηματικότητα, κατά την οποία αποτελεί ζητούμενο η πιστωτική επέκταση. 

  1. Χρηματοδότηση βάσει επιχειρηματικών σχεδίων και όχι μόνο βάσει εγγυήσεων,
  2. αναθεώρηση πολιτικής εγγυήσεων των τραπεζών και
  3. εκπαίδευση των τραπεζικών στελεχών

είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που ζητούν οι σύμβουλοι μάνατζεμεντ ώστε να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για την Οικονομία στο β' τρίμηνο του 2021, οι τρεις αυτές αλλαγές προκρίνονται με σκορ υψηλότερο του 2,0 σε κλίμακα Likert 1-3 σε μια περίοδο κατά την οποία αναζητείται φόρμουλα αύξησης των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις – κυρίως τις μικρομεσαίες – χωρίς να υπάρχει αρνητικό αποτύπωμα στους ισολογισμούς των τραπεζών και κυρίως χωρίς να υπάρξει κίνδυνος αύξησης των προβληματικών δανείων.

Handelsblatt: Κατακερματισμένος ο ελληνικός επιχειρηματικός χάρτης 

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της για τη νέα εποχή που ανοίγεται στην ελληνική οικονομία, με αφορμή και την εισροή των πόρων του RRF, αλλά και για τον καταλυτικό ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες, προχωρά σε μία επισκόπηση του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη.

Αναφέρει ότι είναι «κατακερματισμένος» όσο κανένας άλλος στην Ευρώπη και διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από ένα μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν μόνο το 14% του ΑΕΠ αν και απασχολούν το 86% του εργατικού δυναμικού. Οι επίσημες αναλύσεις, τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, δείχνουν ότι από τις περίπου 400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι 300.000 δεν μπορούν να αξιώσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση λόγω κακού πιστωτικού προφίλ ή υψηλότερου πρότερου δανεισμού.

Προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η «Η», η ομάδα εργασίας που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, των τραπεζών, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, θα εξετάσει κατά προτεραιότητα αν και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία των τραπεζικών κριτηρίων, ώστε κάποιες από τις αποκλεισμένες σήμερα επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Το RFF, κάνει επιτακτική την ανάγκη για τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έρχονται, γεγονός που, όπως αναφέρει η Handelsblatt, ενθαρρύνεται από τον κυβερνητικό προγραμματισμό με την προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών, αποδοτικών συνεργιών, ειδικών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Όπως ανέφερε τις προάλλες στην γερμανική εφημερίδα ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και τη δυναμική τους στον τομέα της καινοτομίας». 

Τι ζητούν οι παραγωγικοί φορείς

Και οι παραγωγικοί φορείς όμως, ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, εν όψει και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών (14/7), με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε επισημάνει ότι είναι λογικό οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με μικρή κεφαλαιακή βάση που κατά κανόνα αγωνίζονται να επιβιώσουν, να έχουν καταπονηθεί αφού έχουν διανύσει μια δεκαετία ύφεσης και 1,5 χρόνο πανδημίας.

«Οι επιχειρήσεις αυτού τους είδους όμως, για να αλλάξουν βαθμίδα και να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό θα χρειαστεί να επενδύσουν σε αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού, βελτίωση προστιθέμενης αξίας και επιπλέον αυτών, θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης. Είναι λοιπόν φανερό πως η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης είναι απόλυτη ανάγκη για να έχουν οι επιχειρήσεις του είδους μια ελπίδα εξέλιξης και μακροημέρευσης» είχε αναφέρει ο Κ. Μίχαλος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ