Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αναζητούν ευελιξία για να δώσουν περισσότερα και βιώσιμα δάνεια

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας που συστάθηκε με σκοπό την καταγραφή των διαθέσιμων προγραμμάτων – εργαλείων χρηματοδότησης και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα πιστοδοτικά κριτήρια αλλά και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστό, η ομάδα εργασίας είναι υπό τον συντονισμό του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Μιχάλη Αργυρού, προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και σε αυτήν μετέχουν  εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (ΚΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.), των τραπεζών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτή η πρώτη συνάντηση έχει… αναγνωριστικό, διερευνητικό χαρακτήρα ώστε να γίνει προτεραιοποίηση των θεμάτων.

Ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται ήδη ψηλά στην ατζέντα είναι πώς μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτα τα τραπεζικά κριτήρια για κάποιες επιχειρήσεις και να διασφαλίζεται ταυτόχρονα ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο ρόλος του SSM

Η εύρεση κοινής συνισταμένης στο θέμα της… ευελιξίας πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι συχνά-πυκνά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, o SSM, χτυπάει «καμπανάκι». Καλεί τις τράπεζες του ευρωσυστήματος να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως ζητάει να εφαρμοστούν ισχυρές πρακτικές πιστωτικού κινδύνου, ώστε να έχουν συνεχώς σαφή εικόνα της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη με προβολές και στο μέλλον. Επίσης, ο SSM συστήνει στις τράπεζες να μην παρασυρθούν από δεδομένα επικάλυψης που προκύπτουν λόγω επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνεπώς, πραγματική εικόνα των αναγκών ρευστότητας θα έχουμε όταν θα ξεκαθαρίσει, για τον μεγαλύτερο όγκο των επιχειρήσεων, σε ποιο ποσοστό η επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι τελικά επιστρεπτέα. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2022 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή σε 60 δόσεις της Επιστρεπτέας.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης, αλλά αποτελούν ευκαιρία μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν επιλέξιμες για τραπεζικό δανεισμό.

Ψάλτης: Το ζητούμενο για τους πόρους του RRF

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έξοδος από την πανδημία», ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στην ειδοποιό διαφορά μεταξύ των νέων κονδυλίων του RRF και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παρελθόντος. Όπως είπε, αυτά δεν έχουν επιδοματικό χαρακτήρα, δεν στοχεύουν στην υποστήριξη απαρχαιωμένων μοντέλων χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διοίκησης, αλλά αποσκοπούν στη δραστική αλλαγή της δομής της οικονομίας με στόχο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη διάχυση των πόρων του RRF στο σύνολο της οικονομίας, το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Β. Ψάλτη, είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Αlpha Bank.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ