Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Σε ετοιμότητα με tailor made λύσεις για τις συνέπειες της μετάλλαξης Δέλτα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε ψύχραιμοι». Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία ενώ η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Ευρώπη και οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να αποτυπώνονται στον ελληνικό τουρισμό, κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας καθώς επί του παρόντος κύμα ακυρώσεων δεν υπάρχει. Ευτυχώς.

Αυτό, επίσης, που τονίζουν τραπεζικά στελέχη είναι πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες τους και όπως τους στήριξαν από την αρχή της πανδημίας έτσι θα συνεχίσουν να το κάνουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Και το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό των εξατομικευμένων -tailor made- λύσεων και όχι των οριζόντιων.

Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του τουρισμού που επηρεάζει δεκάδες κλάδους -από τον ξενοδοχειακό και αυτόν των μεταφορών και της εστίασης, μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα.  Ετσι, εκτός από τις τράπεζες η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί πονοκέφαλο και για το οικονομικό επιτελείο.

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και την επανεκκίνηση του τουρισμού», υπογραμμίζει η ΤτΕ στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής και επισημαίνει τον κίνδυνο αργής επιστροφής στην κανονικότητα λόγω της πανδημίας.

Κίνδυνοι για οικονομία και αγορά εργασίας

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων (moratoria) καθώς και μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελούν επιπρόσθετους κινδύνους για την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα μορατόρια, μπορεί στη συντριπτική τους πλειονότητα να έχουν λήξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 και να έχουν επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας πληρωμών (άμεσα ή σταδιακά μέσω προγραμμάτων step up), ωστόσο αρκετά δάνεια -κυρίως του τουριστικού κλάδου- παραμένουν στον «πάγο» μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Ιούνιος 2021), το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που βρέθηκαν σε μορατόρια από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε 27,6 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο αυτών των δανείων στο τέλος του 2020 ήταν 4,1 δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής είχε λήξει για το 85% των δανείων πριν το τέλος του έτους.

Από αυτά τα 4,1 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα και από αυτά, τα 3,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια και τα 400 εκατ. ευρώ είναι νοικοκυριών. Τα κόκκινα δάνεια που παραμένουν σε μορατόριουμ ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και είναι επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό της κατανομής ανά επιχειρηματική δραστηριότητα των μορατορίων που ήταν σε ισχύ στο τέλος του 2020.

Ετσι, το 45% ήταν δάνεια επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης-παροχής καταλυμάτων, με τον κλάδο των μεταφορών να αντιπροσωπεύει το 13% και αυτόν του εμπορίου το 11%. 

Η έκθεση της UBS

Σε έκθεσή της η UBS, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, διατύπωνε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν απειλούνται από ένα νέο κύμα NPLs λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται η UBS, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση σε καθεστώς αναστολής παραμένουν μόνο 203 δισ. ευρώ από τα 877 δισ. ευρώ δανείων προς εταιρείες και νοικοκυριά που μπήκαν στον «πάγο» από την έναρξη της πανδημίας, και παραμένουν σε καθεστώς αναστολής. Τα δάνεια που παραμένουν σε αναστολή αναμένεται να μηδενιστούν μέχρι το τέλος του 2021.

Το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι μικρό, μόλις στο 1,1%. Η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στην καλύτερη θέση στην περιφέρεια της ΕΕ, ενώ η Γερμανία (0,1%), η Ολλανδία (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά τα μορατόρια.

Αντίθετα, σημειώνει η UBS, η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%) έχουν μείνει αρκετά πίσω, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών δανείων να μην έχουν ακόμη αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ