«Πρώτα διαβάζουμε τη διεθνή ειδησεογραφία για την πορεία της πανδημίας, τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και μετά κοιτάμε τα χρηματιστήρια» σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για τριγμούς στην οικονομία λόγω και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα, προς το παρόν έχουμε αποφύγει την... απαισιοδοξία και οι προσδοκίες για θετική πορεία της οικονομίας είναι εδραιωμένες κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο μείωσης αποθέματος προβληματικών δανείων ώστε να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό ο σχετικός δείκτης ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Γεγονός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ρίξουν το βάρος στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
32 + 32 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια στις δυο φάσεις του Ηρακλή
Το «ράλι» μείωσης των NPEs που ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Ηρακλής» το 2020 συνεχίζεται με το «Ηρακλής ΙΙ» - ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας – που αφορά νέες τιτλοποιήσεις περί τα 30 δισ. ευρώ, ώστε μετά από πολλά χρόνια να καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά στον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs).
Μιλώντας στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός υπογράμμισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» στην πρώτη περίοδο «χωρίς να επωμιστεί το βαρος ο έλληνας φορολογούμενος», ενώ αντίστοιχου ύψους θα είναι η απομείωση και με την παράταση του προγράμματος («Ηρακλής ΙΙ»).
Εως 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Σε ότι αφορά στην πανδημία ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι «δείγματα που έχουμε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε συνεχείς συζητήσεις που είχαμε, είναι ότι σε καμία περίπτωση τα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω COVID δε θα ξεπεράσουν τα 4 η 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα ποσό πλήρως διαχειρίσιμο μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής το οποίο έχει η κυβέρνηση και λειτουργεί πλήρως με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».
Τα επόμενα βήματα των τραπεζών
H Eurobank, που ήταν άλλωστε η τράπεζα που άνοιξε την αυλαία της πρώτης φάσης του «Ηρακλή» με το project Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη καταθέσει αίτηση για τον «Ηρακλή ΙΙ». Μέσω της νέας τιτλοποίησης ύψους 3,3 δισ. ευρώ με την ονομασία Mexico έχει βάλει στόχο να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετουμένων δανείων κάτω από 9%, μειώνοντας τα προβληματικά δάνεια σε 2,6 δις ευρώ.
Δρομολογημένη είναι και η τιτλοποίηση Cosmos ύψους 3,5 δις ευρώ για την Alpha Bank, η οποία κατέφερε εν μέσω κρίσης να ολοκληρώσει το project Galaxy και στοχεύει μέχρι το τέλος του 2022 να έχει διαμορφώσει τον δείκτη NPE σε 7% και τον δείκτη NPL σε 5%.
Δραστική μείωση του αποθέματος προβληματικών δανείων και για την Τράπεζα Πειραιώς που χθες ανακοίνωσε ότι οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Phoenix και Vega συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους περίπου 7,0 δισ. ευρώ έχουν πλέον ολοκληρωθεί.
Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση στόχος είναι η επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega). H Πειραιώς αναμένεται να ενταχθεί στο «Ηρακλής» της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία «Sunrise 1» ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του μήνα η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για την τιτλοποιήση Frontier ύψους 6,1 δις. ευρώ, τιτλοποίηση την οποία διεκδικούν οι:
- Cepal σε συνεργασία με την Davidson Kempner,
- Intrum,
- doValue σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital και
- QQuant με Carval
Θα ακολουθήσει το Frontier II ύψους 1,5 δις ευρώ. Η Εθνική έχει θέσει στόχο ο δείκτης προβληματικών δανείων να μειωθεί στο 6% εντός του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκε στο 13,3% και το ύψος των κόκκινων δανείων (ΝPLs) στα 4,1 δισ. ευρώ από 31,3% στα τέλη του 2019.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!