H αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού και της κερδοφορίας της, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
«Η αύξηση κεφαλαίου είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) της Alpha Services and Holdings και της πλήρως θυγατρικής της Alpha Bank, επειδή την φέρνει σε θέση να ενισχύσει την κερδοφορία από τη βασική δραστηριότητά της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού και τους δείκτες φερεγγυότητάς της», σημειώνεται.
Ο οίκος αναφέρει ότι η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει το σταθμισμένο με τον κίνδυνο ενεργητικό της μέσω νέων χορηγήσεων δανείων κατά έως 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024, αξιοποιώντας την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου έχει επίσης παρουσία.
Σημειώνει, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 31 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16,8% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδας, με τον μέσο ρυθμό αύξησης να διαμορφώνεται πιθανόν περί το 4,6% στην περίοδο 2021-24, σύμφωνα με τον Moody’s, κάτι που, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, θα προκαλέσει σημαντική πιστωτική επέκταση.
Aύξηση του CET1 κατά 250 μ.β. και της κερδοφορίας στο 10%
«Ως μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, αναμένουμε ότι η Alpha Bank θα παίξει κομβικό ρόλο στην προώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση δανείων, η οποία θα τη βοηθήσει να επιτύχει μία απόδοση μετοχικού κεφαλαίου κοντά στο 10% στο τέλος του 2024 από 1,6% το 2020», σημειώνει.
Ο οίκος αναφέρει ότι ο κεφαλαιακός δείκτης της Alpha Bank (CΕΤ1) θα αυξηθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης (2,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 15,7% από 13,2% στο τέλος Μαρτίου.
Οι ισχυρότεροι κεφαλαιακοί δείκτες θα βελτιώσουν την ικανότητα της τράπεζας να διαχειριστεί και να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) περίπου στο 7% στο τέλος του 2022 από 26% με την τιτλοποίηση Galaxy.
H μείωση των NPEs θα μειώσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας περίπου στις 60 μονάδες βάσης στο τέλος του 2024 από 200 μονάδες βάσης το 2020, στηρίζοντας την κερδοφορία της. «Η τράπεζα είναι σε τροχιά να υλοποιήσει το εναπομείναν μέρος του σχεδίου της για την εκκαθάριση των NPEs, με μία σειρά τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, το κόστος των οποίων ήταν κυρίως εμπροσθοβαρές, επιβαρύνοντας τη φετινή και την περσινή χρονιά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!