Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πώς θα συγκλίνουν τα ελληνικά επιτόκια με αυτά της Ευρωζώνης

Lagarde
Πηγή: Associated Presss

Παρά τη σημαντική μείωσή τους τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια χορηγήσεων για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (150 μονάδες βάσης) υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε απαντητική επιστολή της προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Κύρτσο.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα ήταν κατά 151 και 135 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (στεγαστικά δάνεια), αντίστοιχα.

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει τη σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων με αυτά της Ευρωζώνης, σημειώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πόσο μειώθηκαν τα επιτόκια 

Από τα μέσα του 2014, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ότι στην Ευρωζώνη, λόγω των μέτρων νομισματικής πολιτικής, όπως οι αγορές ομολόγων, τα μακροπρόθεσμα δάνεια TLTRO και τα αρνητικά επιτόκια.

«Τον Φεβρουάριο του 2021 το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν 296 μονάδες βάσης χαμηλότερο από ό,τι τον Μάιο του 2014 (202 μονάδες βάσης όσον αφορά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ), ενώ στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο μειώθηκε κατά 145 μονάδες βάσης (196 μονάδες βάσης όσον αφορά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ)», αναφέρει η Λαγκάρντ.  

Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα, το κόστος των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε μόνο 21 μονάδες βάσης έναντι μείωσης κατά 160 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη.

Για τα μέτρα μετά την πανδημία η επιστολή σημειώνει:

«Τα μέτρα που θεσπίστηκαν τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως απάντηση στην κρίση λόγω του COVID-19 αποδείχθηκαν καθοριστικά, όχι μόνο για τη διατήρηση των επιτοκίων χορηγήσεων πλησίον του ιστορικά χαμηλού τους επιπέδου αλλά επίσης και για τη διατήρηση της ροής των πιστώσεων.

Στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε σημαντικά έπειτα από την εφαρμογή μέτρων στήριξης λόγω του COVID-19 (μεταξύ άλλων, δημοσιονομικών μέτρων καθώς και μέτρων νομισματικής πολιτικής και εποπτείας), αγγίζοντας επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μετά».

Γιατί είναι υψηλότερα από της Ευρωζώνης

Στην Ελλάδα, το επίμονα υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος που συνδέεται με ορισμένα είδη χορηγήσεων είναι πιθανόν να συμβάλλουν σε υψηλότερα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων, αναφέρει η Λαγκάρντ.

«Οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζονται από ευπάθειες που κληροδοτήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και είναι πιθανόν να επηρεάζονται αρκετά σοβαρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», πρόσθεσε.

Πώς μπορούν να συγκλίνουν τα επιτόκια

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αυξημένης επιτήρησης της Ελλάδος, όπως η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου και η άρση των εμποδίων για την ανάκτηση των ενεχύρων μπορούν να στηρίξουν τη σύγκλιση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ, αναφέρει η επιστολή.

«Γενικότερα, η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αποκατάσταση της κερδοφορίας των τραπεζών και η βελτίωση της ικανότητάς τους να απορροφούν ζημίες θα βοηθούσε να ενισχυθεί η ικανότητα του τραπεζικού τομέα να επιτελεί τον διαμεσολαβητικό του ρόλο», προσθέτει.

Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των δικαστικών πρακτικών σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και η εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη σύγκλιση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων μεταξύ χωρών», σημειώνει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ